Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при парализа

Хранене при парализа

Хранене при парализа - изображение

Парализата е заболяване, което се изразява в загуба на мускулните функции на части от тялото. Това може да бъде временно или постоянно.

Мускулите са особен вид тъкани, позволяващи на човека да се движи. Контролират от нервната система, а тя от своя страна обработва сигналите от всички части на тялото.

Понякога нервните клетки или невроните, управляващи мускулите, са засегнати или травмирани. В такива случаи хората губят способността да движат мускулите си самостоятелно, а това означава, че са парализирани.

Причините и видовете за заболяването са различни, което налага и определен начин на хранене според конкретния случай.

Една от най-честите причини, която води до парализиране, е изкаран инсулт. Затова ще обърнем внимание на продуктите, помагащи на организма да се възстанови след такова заболяване. Ще видим и кои вредят.

  • Храни, съдържащи магнезий: големи количества от него има в говеждото месо, броколите, бананите, цвеклото, граха и спанака. Елементът способства за възстановяване на засегнатите мозъчни участъци след инсулт.
  • Витамини от група В: зелените листни зеленчуци и рибеното масло са богати на тези съставки, с чиято помощ мозъкът се реабилитира.
  • Ако инсултът е причинил паралич, е много важно в ежедневното меню да се включат киселомлечни продукти (кефир, извара и други). Те допринасят за възстановяване на чревната микрофлора след прием на лекарства, освен това се подобрява работата на храносмилателната система.
  • Препоръчва се изпиването на минимум литър и половина вода дневно. Тя поддържа кръвната консистенция, като не й позволява да се сгъсти.
  • Кашите дават на организма важни минерали, подпомагащи функционалността на главния мозък.
  • Менюто на хората, страдащи от паралич, трябва да бъде съставено от максимално леки и лесни за усвояване храни. Добре е продуктите да се обработват на пара, да се сваряват или изпичат. Пържените и тлъсти ястия се преработват трудно от отслабения организъм, затова са забранени за консумация.
  • След изкаран инсулт е от голямо значение болният да се храни правилно, за да се избегне рецидив и усложнения като паралич. На първо място следва да се спре приемът на алкохол. До минимум да сведе консумацията на картофи и други продукти, съдържащи големи количества нишесте, което сгъстява кръвта.
  • Мазния ястия и продукти са сред забранените и заради наличието на холестерол в тях (краве масло, маргарин, сладкарски изделия с кремове, кашкавал, тлъсто месо).
  • Необходимите на организма мазнини е най-добре да се набавят чрез риба.
  • Препоръчителен е отказът от черен чай и кафе, тъй като тези напитки допринасят за повишаване на кръвното налягане и е възможно да се стигне до повторен кръвоизлив на мозъчните тъкани.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: innowire.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиИсторияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСпортЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаЛечения