Хранене при остеопороза
Освен спортните занимания, важна профилактика срещу остеопороза е правилното хранене, както при мъжете, така и при жените. Смята се, че от заболяването страдат предимно жените, но това не е съвсем вярно, макар че нежната половина е предразположена в по-голяма степен.
Причина за развитието на остеопороза е намаляването на плътността на костната тъкан. С увеличаването на порьозността и крехкостта на костите, значително се увеличава и риска от счупвания. За да предотвратите появата на заболяването, се старайте да приемате повече калций, чието необходимо дневно количество за възрастни (19 - 50 г) е 1000 мг и до 1200 мг за тези, които са прехвърлили 50-те.
Консумирайте повече мляко и млечни продукти (сирена, кисело мляко, извара), ястия, приготвени на млечна основа. Други продукти, богати на калций са: тофу, броколи, консервирана сьомга и сардини с кости.
Благодарение на калция костите запазват здравината си, освен това той предпазва вътрешните органи. При недостиг на елемента губите сили, костите стават по-крехки и по-податливи на счупвания.
Ето няколко варианта как да подобрите и разнообразите менюто си:
- Когато закусвате с овесена каша, приготвяйте я с мляко, а не с вода. Пийте повече портокалов сок, обогатен с калций;
- Яжте кисело мляко вместо десерт, пийте прясно мляко вместо газирана вода, а в сандвичите добавяйте сирене;
- За обяд си направете доматена супа (или яжте домати), макарони със сирене, мляко. За десерт - пудинг на млечна основа или замразено кисело мляко.
Други хранителни продукти, които трябва да включите в менюто си, за да предотвратите развитието на остеопороза и да подобрите здравето си:
- Пълнозърнести храни - кафяв ориз, овес, царевица, елда, пшеница, ръж;
- Зеленчуци - броколи, моркови, спанак, маруля, лук, целина, зелен фасул, артишок, тиквички, краставици, аспержи, черен и червен пипер, брюкселско зеле, домати;
- Бобови култури - грах, леща, фасул, нахут, соя, черен боб;
- Ядки и семена - слънчогледови и тиквени семки, сусам;
- Вода - по 8 чаши дневно.
Ако не обичате млечни продукти, пробвайте следните съвети, които дават възможност да се увеличи приемът на калций, без да се предизвиква стомашно разстройство:
- Използвайте мляко, когато си приготвяте горещ шоколад, картофено пюре, овесена каша и супи;
- Хапванията между основните хранения заменете с плодова салата с кисело мляко;
- За приготвянето на ястията използвайте обикновено нискомаслено кисело мляко вместо сметана, майонеза или крема сирене;
- Правете си пирожки с плънка от броколи, пекинско зеле и тофу.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИОВЕА ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА капсули 40 мг * 30
КОКСАМИН МАГНЕ таблетки * 60 ХЕРБАМЕДИКА
НАУ ФУДС ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА капсули 100 мг * 60
РЕХФОРМАТ ХЕСИНГОВ КОРСЕТ 9076
Безплатна доставка за България!ЕКВИЛИБРА КАЛИЙ + МАГНЕЗИЙ саше * 20
СОЛГАР КАЛЦИЙ МАГНЕЗИЙ ЦИТРАТ таблетки * 50
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Домашни и натурални средства срещу остеопороза
- Алтернативна терапия при загуба на кост
- Остеопороза
- Упражнения срещу остеопороза за всеки ден
- Костна тъкан
- Витамин D добавка - симптоми при недостиг, ползи, дозировка
- Остеопороза – как може да бъде предотвратена
- Индийско грозде, Еуфорбия, Амла, Амалаки
- 7 йога асани срещу остеопороза, които ще ви помогнат да сте здрави на всяка възраст
- Д-р Димитър Пачев: Ставите правят разлика между движение и претоварване
Коментари към Хранене при остеопороза