Хранене при неутропения
Неутропенията се изразява в намаляване броя на неутрофилите, което води до податливост към бактерии (гъбички), спада общата съпротивителна сила на организма към вируси и инфекции и имунитетът отслабва.
Заболяването може да се развива от няколко дни до няколко месеца, а понякога дори и няколко години. Може да бъде следствие/страничен ефект от употреба на лекарства, много рядко проблемът е вроден.
Полезни хранителни продукти при неутропения
При намаляване на неутрофилите, организмът е подложен на различни инфекции, и дори обикновените храни могат да бъдат опасни за здравето. Затова е необходима специална диета, която изключва консумацията на нетрайни продукти или такива, които не са добре обработени, тъй като е възможно да съдържат болестотворни бактерии или микроби.
За да се пребори заболелият с проблема, както и като профилактика срещу неговото развитие, е необходимо да се приемат храните, които следват.
- От млечните продукти - прясно мляко, но пастьоризирано, както и кисело, приготвено от пастьоризирано прясно. Замразени десерти, сладоледено кисело мляко, пакетиран сладолед, но без ядки и стафиди в тях. От сирената подходящи са пармезан, чедър, швейцарско, моцарела.
- Всички видове месо и риба, но задължително да бъдат добре сварени или изпечени. Позволени са дори пушени изделия и колбаси, но с добро качество и ясен произход.
- Яйца, но само сварени твърдо.
- Всякакви супи, но прясно приготвени.
- От плодовете с предимство са мандарините, портокалите, грейпфрутите, бананите и пъпешите. Може да бъдат консервирани, замразени или термично обработени, соковете да бъдат пастьоризирани.
- Пакетирани печени ядки и продукти, съхранявани във вакуумни опаковки.
- Картофи, ориз, макаронени изделия и юфка, приготвени по всякакъв начин.
- От тестените изделия са подходящи пакетираните (хляб, бисквити и други).
- Алкохолни напитки да се употребяват само след консултация с лекар.
Опасни и вредни хранителни продукти при неутропения
От менюто да се изключат всички храни, в които може да има бактерии и микроби:
- да не се приема непастьоризирано пълномаслено прясно мляко, домашен сладолед;
- недобре изпечено или сварено месо;
- неподходящи сирена: фета, горгонзола, пикантен чедър, сирена от козе мляко, видове с плесен, рокфор, сирена с добавки (подправки, билки, зеленчуци);
- недомашно приготвени месни салати и салати с морски продукти;
- сурови и рохко сварени яйца;
- да се избягват студени вегетариански супи;
- от напитките: квас, прясно изцедени сокове;
- готови картофи, включително пържени;
- нетрайни сладкарски изделия (торти и други).
edaplus.info
Снимка: health.propto.ru
Коментари към Хранене при неутропения