Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при неутропения

Хранене при неутропения

Хранене при неутропения - изображение

Неутропенията се изразява в намаляване броя на неутрофилите, което води до податливост към бактерии (гъбички), спада общата съпротивителна сила на организма към вируси и инфекции и имунитетът отслабва.

Заболяването може да се развива от няколко дни до няколко месеца, а понякога дори и няколко години. Може да бъде следствие/страничен ефект от употреба на лекарства, много рядко проблемът е вроден.


Полезни хранителни продукти при неутропения

При намаляване на неутрофилите, организмът е подложен на различни инфекции, и дори обикновените храни могат да бъдат опасни за здравето. Затова е необходима специална диета, която изключва консумацията на нетрайни продукти или такива, които не са добре обработени, тъй като е възможно да съдържат болестотворни бактерии или микроби.

За да се пребори заболелият с проблема, както и като профилактика срещу неговото развитие, е необходимо да се приемат храните, които следват.

  • От млечните продукти - прясно мляко, но пастьоризирано, както и кисело, приготвено от пастьоризирано прясно. Замразени десерти, сладоледено кисело мляко, пакетиран сладолед, но без ядки и стафиди в тях. От сирената подходящи са пармезан, чедър, швейцарско, моцарела.
  • Всички видове месо и риба, но задължително да бъдат добре сварени или изпечени. Позволени са дори пушени изделия и колбаси, но с добро качество и ясен произход.
  • Яйца, но само сварени твърдо.
  • Всякакви супи, но прясно приготвени.
  • От плодовете с предимство са мандарините, портокалите, грейпфрутите, бананите и пъпешите. Може да бъдат консервирани, замразени или термично обработени, соковете да бъдат пастьоризирани.
  • Пакетирани печени ядки и продукти, съхранявани във вакуумни опаковки.
  • Картофи, ориз, макаронени изделия и юфка, приготвени по всякакъв начин.
  • От тестените изделия са подходящи пакетираните (хляб, бисквити и други).
  • Алкохолни напитки да се употребяват само след консултация с лекар.

 

Опасни и вредни хранителни продукти при неутропения

От менюто да се изключат всички храни, в които може да има бактерии и микроби:

  • да не се приема непастьоризирано пълномаслено прясно мляко, домашен сладолед;
  • недобре изпечено или сварено месо;
  • неподходящи сирена: фета, горгонзола, пикантен чедър, сирена от козе мляко, видове с плесен, рокфор, сирена с добавки (подправки, билки, зеленчуци);
  • недомашно приготвени месни салати и салати с морски продукти;
  • сурови и рохко сварени яйца;
  • да се избягват студени вегетариански супи;
  • от напитките: квас, прясно изцедени сокове;
  • готови картофи, включително пържени;
  • нетрайни сладкарски изделия (торти и други).

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: health.propto.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияФизиология