Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при лимфедем (лимфостаза, слоновост, елефантиаза, слонска болест)

Хранене при лимфедем (лимфостаза, слоновост, елефантиаза, слонска болест)

Хранене при лимфедем (лимфостаза, слоновост, елефантиаза, слонска болест) - изображение

Лимфедемът е заболяване на лимфната система, което се изразява в оток на лимфата, при което тъканите или крайниците значително увеличават обема си.

Патологията може да бъде както вродена, така и придобита. Позната е още под наименованията лимфостаза, слоновост, елефантиаза, слонска болест. От нея страдат 10% от населението в световен мащаб. Най-предразположени към развитие на проблема са жените, предимно около 40-45-годишна възраст. В 90% от случаите лимфостазата поразява краката, вродената форма на заболяването се среща изключително рядко.

Обикновено засегнати са краката, но има случаи на лимфни отоци при скротума, млечните жлези, лицето и цялото тяло.

Патологията не застрашава живота на заболелите, но може значително да влоши качеството му.


Причини за развитие на лимфедем:

  • сърдечна недостатъчност;
  • нарушени бъбречни функции;
  • варикоза;
  • увреждане на целостта или запушване на лимфните съдове след травми, изгаряния или оперативна интервенция;
  • мастектомия при тумор на млечната жлеза;
  • паразитни инфекции;
  • напреднали форми на пневмония;
  • еризипел (червенка);
  • поражения от хелминти и вируси;
  • рак на простатата;
  • заседнал начин на работа;
  • постоянно ходене с обувки на високи токчета;
  • хормонална недостатъчност;
  • отстраняване на лимфни възли;
  • затлъстяване.


Полезни продукти при лимфедем

Няма специално разработена диета, към която да се придържат страдащите от заболяването, но е необходимо да редуцират храненето си. То трябва да подпомага за:

  • активизиране на регенеративните процеси в тъканите;
  • премахване на излишната течност в организма;
  • нормализиране на телесното тегло;
  • укрепване на имунитета;
  • понижаване нивото на холестерола;
  • намаляване на концентрацията на сол.

Приемът на храна следва да бъде 6-7 пъти дневно, а порциите малки. Да се пие колкото може повече вода.

При съставяне на менюто се препоръчва изборът да бъде насочен към:

  • нетлъсто и непържено месо;
  • киселомлечни продукти;
  • пресни зеленчуци и зеленолистни;
  • житни и бобови култури;
  • растителни мазнини;
  • морски продукти;
  • цитруси.

За страдащите от лимфедем са полезни витамини Р и С, които разреждат лимфата. За тяхното набавяне ще помогне консумацията на:

  • нар;
  • грозде;
  • ягодоплодни;
  • офика;
  • червени боровинки.


Опасни и вредни продукти при лимфедем

От менюто е необходимо да се изключат всички храни и продукти, които предизвикват отоци:

  • пушени изделия;
  • алкохолни напитки;
  • пържени ястия
  • макаронени изделия и печива от маслено тесто;
  • майонеза и недомашно приготвени сосове;
  • рибени и месни консерви;
  • полуфабрикати и храни за бързо приготвяне;
  • недомашни пастети и колбаси;
  • солта да се изключи напълно по възможност.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияСпорт