Хранене при лимфедем (лимфостаза, слоновост, елефантиаза, слонска болест)
Лимфедемът е заболяване на лимфната система, което се изразява в оток на лимфата, при което тъканите или крайниците значително увеличават обема си.
Патологията може да бъде както вродена, така и придобита. Позната е още под наименованията лимфостаза, слоновост, елефантиаза, слонска болест. От нея страдат 10% от населението в световен мащаб. Най-предразположени към развитие на проблема са жените, предимно около 40-45-годишна възраст. В 90% от случаите лимфостазата поразява краката, вродената форма на заболяването се среща изключително рядко.
Обикновено засегнати са краката, но има случаи на лимфни отоци при скротума, млечните жлези, лицето и цялото тяло.
Патологията не застрашава живота на заболелите, но може значително да влоши качеството му.
Причини за развитие на лимфедем:
- сърдечна недостатъчност;
- нарушени бъбречни функции;
- варикоза;
- увреждане на целостта или запушване на лимфните съдове след травми, изгаряния или оперативна интервенция;
- мастектомия при тумор на млечната жлеза;
- паразитни инфекции;
- напреднали форми на пневмония;
- еризипел (червенка);
- поражения от хелминти и вируси;
- рак на простатата;
- заседнал начин на работа;
- постоянно ходене с обувки на високи токчета;
- хормонална недостатъчност;
- отстраняване на лимфни възли;
- затлъстяване.
Полезни продукти при лимфедем
Няма специално разработена диета, към която да се придържат страдащите от заболяването, но е необходимо да редуцират храненето си. То трябва да подпомага за:
- активизиране на регенеративните процеси в тъканите;
- премахване на излишната течност в организма;
- нормализиране на телесното тегло;
- укрепване на имунитета;
- понижаване нивото на холестерола;
- намаляване на концентрацията на сол.
Приемът на храна следва да бъде 6-7 пъти дневно, а порциите малки. Да се пие колкото може повече вода.
При съставяне на менюто се препоръчва изборът да бъде насочен към:
- нетлъсто и непържено месо;
- киселомлечни продукти;
- пресни зеленчуци и зеленолистни;
- житни и бобови култури;
- растителни мазнини;
- морски продукти;
- цитруси.
За страдащите от лимфедем са полезни витамини Р и С, които разреждат лимфата. За тяхното набавяне ще помогне консумацията на:
- нар;
- грозде;
- ягодоплодни;
- офика;
- червени боровинки.
Опасни и вредни продукти при лимфедем
От менюто е необходимо да се изключат всички храни и продукти, които предизвикват отоци:
- пушени изделия;
- алкохолни напитки;
- пържени ястия
- макаронени изделия и печива от маслено тесто;
- майонеза и недомашно приготвени сосове;
- рибени и месни консерви;
- полуфабрикати и храни за бързо приготвяне;
- недомашни пастети и колбаси;
- солта да се изключи напълно по възможност.
edaplus.info
Коментари към Хранене при лимфедем (лимфостаза, слоновост, елефантиаза, слонска болест)