Хранене при еритремия
Еритемия (позната още като полицитемия) е заболяване на кръвоносната система с хроничен характер, по време на което в костния мозък се увеличава количеството еритроцити.
Проблемът е характерен за възрастните между 40 и 60 години, среща се най-вече при мъжете, а при децата - изключително рядко.
Полезни продукти при еритремия
Необходимо е заболелият да се придържа към растително и кисело-млечна диета.
Препоръчват се:
- сурови, сварени или задушени зеленчуци;
- боб;
- кефир, кисело и цедено мляко, извара, прясно мляко, заквасена сметана (добре е тези храни да не съдържат добавки и да бъдат домашно приготвени);
- яйца;
- листни зеленчуци и зелени подправки - спанак, киселец, копър, магданоз;
- грозде и сушени кайсии;
- храни, приготвени от пълнозърнести култури (кафяв ориз, хляб с цели зърна, тофу);
- ядки (бадеми и бразилски орех);
- чай (особено зелен).
Опасни и вредни продукти при еритремия:
- месо и месни ястия: през първия месец от лечение на заболяването е необходимо консумацията на месо да бъде ежедневна с пауза от 1 ден, през втория месец - два дни без месо и се продължава така, докато се стигне до 1-2 месни дни;
- продукти, повишаващи нивото на желязото и количеството червени кръвни телца в организма (плодове и зеленчуци с червен цвят и сокове от такива);
- фаст фууд, храни за бързо приготвяне, пушени изделия, прекомерна консумация на пикантни продукти;
- колбаси и кренвирши, изделия със съдържание на добавки с код Е, транс мазнини, сладкарски изделия, сладки газирани напитки (всички те способстват образуването на тромби);
- да се ограничи потреблението на риба и морски продукти (особено опасни са недобре сварените, полусуровите - бактериите, които се съдържат недостатъчно термично обработени продукти, биха могли лесно да попаднат в организма и да усложнят състоянието);
- да се намали консумацията на продукти с витамин С, защото спомагат за усвояване на желязото.
Източник:
edaplus.info
Снимки: nourriture.ru; moyakrov.ru; eurolab.ua
Коментари към Хранене при еритремия