Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при емпием

Хранене при емпием

Хранене при емпием - изображение

Емпием е заболяване, при което голямо количество гной се концентрира в средата на кухо тяло (апендикса, бъбречното легенче или в жлъчния мехур) или в телесните кухини (примери за това са плеврален емпием, на ставите).


Полезни хранителни продукти при емпием

При наличие на такъв здравословен проблем като основа на терапевтичното лечение служи осигуряването на правилно хранене на заболелия. В зависимост от тежестта на протичането и вида на емпиема в организма на страдащия трябва да постъпват достатъчни количества течности, белтъчини, въглехидрати и витамини, които са съобразени с телесното тегло на човека. Това е необходимо, за да се поддържат нормални обменни процеси и водно-солеви баланс.

Ако пациентът не може да се храни самостоятелно, е необходимо това да става с помощта на подходяща специална тръбичка (сонда). В този случай, за парентерално хранене са подходящи разтвори от глюкоза (10%) и Рингер, калиев хлорид (2%), панангин (използва се основно при плеврален емпием)...

При емпием на жлъчния мехур са полезни хлебни изделия, които да не са прясно изпечени, ронливи каши, плодови и зеленчукови супи, варени или задушени нетлъсти месо и риба, киселомлечни продукти, отвари (от глог, шипки), несилни чайове и кафе, бял сос, копър, магданоз. Може да се добавя малко захар, мед и сладка, ако болният ги понася добре.

 

Опасни и вредни хранителни продукти:

  • прясно изпечени печива, торти, сладкиши, пайове, тестени изделия от многолистно и пясъчно теста;
  • тлъсти меса и риба;
  • печена, пържена, солена и пушена храна;
  • всички видове мазнини, особено за готвене, транс мазнини;
  • сладкарски изделия;
  • гъби;
  • тежки зеленчуци и такива с висока киселинност: бобови култури, репички, хрян, киселец,
  • спанак;
  • газирани и алкохолни напитки.

Всички тези продукти създават благоприятна среда за развитието на бактерии, допринасят за натрупването на шлаки в организма и за замърсяването на кръвта, което влошава притока на последната и повишава риска от попадане на бактерии чрез нея.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...Здравни съветиНовиниФизиологияЛюбопитноАлт. медицинаИзследванияИсторияБотаникаКлинични пътеки