Хранене при гарднерела (бактериална вагиноза)
Гарднерелата се изразява в нарушена микрофлора на женските полови органи. Нарича се още "бактериална вагиноза". Заболяването се развива, когато във влагалището на жената е повишена концентрацията на бактерии от типа Gardnerella vaginalis. При нормална микрофлора минимални количества такива бактерии има в интимните органи на всяка жена, но при нарушен баланс на гарднелите и лактобактериите се наблюдават първите симптоми на този гинекологичен проблем.
Важно е да се знае, че при полов контакт на мъж с жена, страдаща от бактериална вагиноза, в уретрата на партньора й попадат споменатите по-горе бактерии. Ако мъжът е със слаб имунитет, то той може да развие уретрит.
Полезни храни при бактериална вагиноза
При лечението на гарднела важен момент е храненето на заболелия. То трябва да засили имунната система, да регулира микрофлората не само не влагалището, но и чревната (често тези проблеми са свързани). Менюто да бъде балансирано и пълноценно, да съдържа всички необходими за организма количества мазнини, белтъчини, въглехидрати, микро- и макроелементи.
За безпроблемното им постъпване в организма трябва да се приемат киселомлечни продукти, нетлъсти меса и риба, всякакви морски продукти, плодове и зеленчуци (пресни или термично обработени), също зърнени храни (каши и хляб, приготвени от пълнозърнести брашна или с брашна с трици, може да се консумират покълнали пшенични зърна), ядки, бобови култури, кисело зеле, горчица на зърна, растителни мазнини (ленено, слънчогледово и царевично олио, зехтин).
Препоръчва се ястията да се приготвят на пара, да се сваряват или задушават. Порциите да бъдат малки (колкото два женски юмрука), а храненето - 4-6 пъти дневно.
Опасни и вредни хранителни продукти при бактериална вагиноза:
- тлъсти меса;
- всякакви остри, солени, пържени, сладки храни, също изделия от маслено тесто;
- алкохолни и сладки газирани напитки, силни чай и кафе, квас (особено с дрожди);
- консерви, колбаси, майонези, дресинги и сосове (освен домашно приготвени);
- полуфабрикати, храни за бързо приготвяне;
- бирена мая;
- гъби, маринати и консерви на оцетна основа;
- кисело и прясно млека, закваски и извара с различни стабилизатори, оцветители и други добавки.
Всички изброени храни и продукти помагат за развитието на бактериите, дразнят лигавиците на стомаха и влагалището, което от своя страна увеличава симптомите на проблема.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИДЕРМИНА ПРЕБИОТИК вагинални овули * 10
МИКОВАГ ПЛЮС вагинални овули * 10 НАТУРФАРМА
ЕЛЛЕН ДАМСКИ ТАМПОНИ ПРОБИОТИЧНИ СУПЕР * 8 бр.
ГИНОФИЛУС вагинални капсули * 14
МИКОВАГ ПЛЮС вагинален крем 30 г + апликатори * 6 НАТУРФАРМА
БИО АНТИСЕПТИКА МАСЛО ЕМП - ФОРТЕ 10 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Лечение на бактериална вагиноза
- Алтернативно лечение на вагинална кандидоза
- Crispact®: Стратегия за борба с бактериалната вагиноза чрез намаляване на вирулентността на Gardnerella vaginalis
- Билкови рецепти при възпалителни заболявания на женските полови органи
- Срещу цистит и след вагинални инфекции си слагайте тампон с кисело мляко
- Д-р Петър Петров, акушер-гинеколог: Прилагайте вагинални пробиотици, те подпомагат лечението или изцяло го предотвратяват
- Лесна хитринка за избягване на полови инфекции
- Направете си свещичка от чесън срещу вагиналната гъбична инфекция
- Бактериална вагиноза по време на бременност
- Бактериална вагиноза – как да я различим
Коментари към Хранене при гарднерела (бактериална вагиноза)