Хранене при псориазис
Псориазисът е хронична дерматоза, която се характеризира с папуларни люспести обриви по кожата. В някои случаи може да бъдат засегнати и ставите. Лечебната диета при това заболяване е от изключително значение, защото трябва алкалното ниво на организма да се поддържа 70 - 80%, а киселинността - 20 - 30%.
Към групата на продуктите, които е необходимо да представляват 70 - 80% от менюто и които са алкалообразуващи, се отнасят:
- пресни, приготвени на пара или прясно замразени плодове (кайсии, фурми, вишни, грозде, смокини, лимон, грейпфрут, манго, лайм, голи праскови, папая, портокали, праскови, сини сливи, ананас, стафиди, киви);
- някои видове зеленчуци и зеленчукови сокове (моркови, цвекло, целина, магданоз, маруля, лук, чесън, бяло зеле, броколи, аспержи, сладки картофи, спанак, тиквички, тиква);
- лецитин - добавя се в храната и напитките;
- пресен сок от ягодоплодни и плодове (круши, грозде, кайсии, манго, папая, грейпфрут, ананас), цитрусови сокове (да се приемат отделно от млечни и зърнени продукти);
- алкална минерална вода;
- чиста вода (по 30 мл на килограм телесно тегло).
Група продукти, които следва да са представляват не повече от 20 - 30% от храната:
- зърнени култури и ястия от тях (овес, просо, ечемик, ръж, елда, трица, пшеница, кълнове;
- див и кафяв ориз;
- семена (сусамови, тиквени, ленени, слънчогледови);
- макаронени изделия (не от бяло брашно);
- риба на пара или сварена (лефер, риба тон, скумрия, треска, сардини, есетра, камбала, риба меч, пъстърва и други);
- птиче месо (яребица, пуйка, пиле);
- нетлъсто агнешко (не повече от 100 грама на прием и да не се консумира заедно с продукти, съдържащи нишесте);
- нискомаслени млечни продукти (мътеница, суроватка, козе прясно мляко, сухо мляко, несолени и нискомаслени сирена, извара, кефир, кисело мляко; също: соево и бадемово млека;
- яйца (рохко или твърдо сварени) - до 4 броя седмично;
- растителни масла (рапично, слънчогледово, царевично, соево, бадемово, зехтин) - не повече от 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден;
- билков чай (от лайка, от динени семена, от лопен).
Вредни продукти при псориазис
Много е важно количеството на киселинообразуващите храни е ограничено или те да бъдат изключени от менюто.
Да се намали консумацията на:
- някои видове зеленчуци (ревен, бобови, брюкселско зеле, грах, леща, гъби, царевица);
- някои зеленчуци (авокадо, червени боровинки);
- лешници, бадеми;
- кафе (не повече от 2 чашки дневно);
- червено сухо или полусухо вино (до 100 грама на прием).
При псориазис да се изключи приемът на:
- домати, чушки, картофи, патладжани;
- продукти с високо съдържание на нишесте, белтъци, захар, мазнини и масла (зърнени храни, захар, масло, сметана);
- оцет;
- продукти с изкуствени добавки, консерванти, оцветители;
- алкохол;
- ягоди;
- някои видове риба (херинга, хайвер, сьомга);
- раци, скариди, стриди, миди, калмари;
- птици (гъше, патешко, кожи, пушено, пържено или панирано);
- месо (свинско, говеждо, телешко);
- месни продукти (кренвирши, шунка, колбаси, субпродукти);
- млечни продукти с висока масленост;
- продукти с мая и дрожди;
- палмово масло;
- кокос;
- пикантни подправки;
- сладки каши;
- пушени храни.
Източник:
edaplus.info
Коментари към Хранене при псориазис