Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Псориазис

Хранене при псориазис

Хранене при псориазис - изображение

Псориазисът е хронична дерматоза, която се характеризира с папуларни люспести обриви по кожата. В някои случаи може да бъдат засегнати и ставите. Лечебната диета при това заболяване е от изключително значение, защото трябва алкалното ниво на организма да се поддържа 70 - 80%, а киселинността - 20 - 30%.

Към групата на продуктите, които е необходимо да представляват 70 - 80% от менюто и които са алкалообразуващи, се отнасят:

  • пресни, приготвени на пара или прясно замразени плодове (кайсии, фурми, вишни, грозде, смокини, лимон, грейпфрут, манго, лайм, голи праскови, папая, портокали, праскови, сини сливи, ананас, стафиди, киви);
  • някои видове зеленчуци и зеленчукови сокове (моркови, цвекло, целина, магданоз, маруля, лук, чесън, бяло зеле, броколи, аспержи, сладки картофи, спанак, тиквички, тиква);
  • лецитин - добавя се в храната и напитките;
  • пресен сок от ягодоплодни и плодове (круши, грозде, кайсии, манго, папая, грейпфрут, ананас), цитрусови сокове (да се приемат отделно от млечни и зърнени продукти);
  • алкална минерална вода;
  • чиста вода (по 30 мл на килограм телесно тегло).

Група продукти, които следва да са представляват не повече от 20 - 30% от храната:

  • зърнени култури и ястия от тях (овес, просо, ечемик, ръж, елда, трица, пшеница, кълнове;
  • див и кафяв ориз;
  • семена (сусамови, тиквени, ленени, слънчогледови);
  • макаронени изделия (не от бяло брашно);
  • риба на пара или сварена (лефер, риба тон, скумрия, треска, сардини, есетра, камбала, риба меч, пъстърва и други);
  • птиче месо (яребица, пуйка, пиле);
  • нетлъсто агнешко (не повече от 100 грама на прием и да не се консумира заедно с продукти, съдържащи нишесте);
  • нискомаслени млечни продукти (мътеница, суроватка, козе прясно мляко, сухо мляко, несолени и нискомаслени сирена, извара, кефир, кисело мляко; също: соево и бадемово млека;
  • яйца (рохко или твърдо сварени) - до 4 броя седмично;
  • растителни масла (рапично, слънчогледово, царевично, соево, бадемово, зехтин) - не повече от 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден;
  • билков чай (от лайка, от динени семена, от лопен).

Вредни продукти при псориазис

Много е важно количеството на киселинообразуващите храни е ограничено или те да бъдат изключени от менюто.

Да се намали консумацията на:

  • някои видове зеленчуци (ревен, бобови, брюкселско зеле, грах, леща, гъби, царевица);
  • някои зеленчуци (авокадо, червени боровинки);
  • лешници, бадеми;
  • кафе (не повече от 2 чашки дневно);
  • червено сухо или полусухо вино (до 100 грама на прием).

При псориазис да се изключи приемът на:

  • домати, чушки, картофи, патладжани;
  • продукти с високо съдържание на нишесте, белтъци, захар, мазнини и масла (зърнени храни, захар, масло, сметана);
  • оцет;
  • продукти с изкуствени добавки, консерванти, оцветители;
  • алкохол;
  • ягоди;
  • някои видове риба (херинга, хайвер, сьомга);
  • раци, скариди, стриди, миди, калмари;
  • птици (гъше, патешко, кожи, пушено, пържено или панирано);
  • месо (свинско, говеждо, телешко);
  • месни продукти (кренвирши, шунка, колбаси, субпродукти);
  • млечни продукти с висока масленост;
  • продукти с мая и дрожди;
  • палмово масло;
  • кокос;
  • пикантни подправки;
  • сладки каши;
  • пушени храни.
4.2, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноКлинични пътекиБотаникаВидеоСпортИнтервютаНовиниЗдравни проблемиОрганизацииЛайфстайлМикробиологияХранене при...СнимкиПатологияСпециалистиФизиологияИсторияИзследванияНормативни актовеПроизводителиЗаведения