Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Полезни храни за ушите

Полезни и вредни храни за ушите и слуха

Полезни и вредни храни за ушите и слуха - изображение

Ушите са сложен орган, който включва външно, средно и вътрешно ухо. Функцията му е да възприема слуховите вибрации, благодарение на които човек може да възприема звукови вълни с честота от 16 до 20 000 трептения в секунда.

Външното ухо представлява хрущялна кухина, предаваща постъпващите звукови сигнали към тъпанчето и после към вътрешното ухо. Освен това, намиращите се във вътрешното ухо отолити, са отговорни за вестибуларното равновесие в организма.

Полезни хранителни продукти:

  • моркови - отговарят за нормалното кръвоснабдяване на тъпанчето;
  • тлъсти сортове риба - благодарение на съдържанието на Омега-3 мастни киселини, рибата е в състояние да предотврати появата на слухови халюцинации;
  • орехи - забавят процеса на стареене, подобряват работата на вътрешното ухо, стимулират функцията на организма за самопречистване;
  • морско зеле - този продукт се отнася към изключително важните за ушите храни, в него се съдържа голямо количество йод, който има пряко отношение към вестибуларния баланс, посредством нормализирането дейността на нервите;
  • яйца (кокоши) - източник са на така необходимото вещество лутеин, благодарение на което се разширява диапазонът на уловимите от ушите звукови сигнали;
  • черен шоколад - активизира дейността на кръвоносните съдове, участва в снабдяване на вътрешното ухо с кислород;
  • пилешко месо - богато е на белтъчини, които са "строителен материал" за вътрешната структура на ухото;
  • спанак - в него се съдържа голямо количество хранителни вещества, предпазващи ухото от намаляване или загуба на слуха.

Вредни продукти:

  • спиртни напитки - предизвикват спазми на кръвоносните съдове, в резултат на което е възможно да се появят слухови халюцинации;
  • сол - задържа влагата в организма, вследствие се повишава кръвното налягане и съответно шумът в ушите;
  • тлъсто месо - нарушава кръвоснабдяването на ушните миди, поради наличието на големи количества вредни мазнини; повишава нивото на холестерола в кръвта;
  • пушени колбаси и други продукти с дълъг срок на годност - в тях има вещества, които водят до нарушения на вестибуларния апарат;
  • кафе, чай - кофеинът нарушава кръвообращението и е вреден за слуха, затова, ако не можете да се откажете от такива напитки, ограничете приема им.
3.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиХранене при...Здравни съветиФизиологияАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлИсторияНовиниНормативни актовеСнимкиКлинични пътекиИнтервютаОрганизацииСоциални грижиИзследванияОбразованиеПсихологияСпортДиетиТестовеСпециалистиБотаникаАнкетиСтатистически проучванияЗаведенияПроизводители