Полезни и вредни храни за ушите и слуха
Ушите са сложен орган, който включва външно, средно и вътрешно ухо. Функцията му е да възприема слуховите вибрации, благодарение на които човек може да възприема звукови вълни с честота от 16 до 20 000 трептения в секунда.
Външното ухо представлява хрущялна кухина, предаваща постъпващите звукови сигнали към тъпанчето и после към вътрешното ухо. Освен това, намиращите се във вътрешното ухо отолити, са отговорни за вестибуларното равновесие в организма.
Всичко това означава, че следва да се грижим добре за слуха си, а грижата включва и прием на продукти, които се отразяват благоприятно върху здравето на органа. Затова предстои списък с подходящи и неподходящи за целта храни, в който се посочва и въздействието им върху способността ни да чуваме.
Полезни хранителни продукти за ушите
- моркови - отговарят за нормалното кръвоснабдяване на тъпанчето;
- тлъсти сортове риба - благодарение на съдържанието на Омега-3 мастни киселини, рибата е в състояние да предотврати появата на слухови халюцинации;
- орехи - забавят процеса на стареене, подобряват работата на вътрешното ухо, стимулират функцията на организма за самопречистване;
- морско зеле - този продукт се отнася към изключително важните за ушите храни, в него се съдържа голямо количество йод, който има пряко отношение към вестибуларния баланс, посредством нормализирането дейността на нервите;
- яйца (кокоши) - източник са на така необходимото вещество лутеин, благодарение на което се разширява диапазонът на уловимите от ушите звукови сигнали;
- черен шоколад - активизира дейността на кръвоносните съдове, участва в снабдяване на вътрешното ухо с кислород;
- пилешко месо - богато е на белтъчини, които са "строителен материал" за вътрешната структура на ухото;
- спанак - в него се съдържа голямо количество хранителни вещества, предпазващи ухото от намаляване или загуба на слуха.
Вредни продукти за ушите
- спиртни напитки - предизвикват спазми на кръвоносните съдове, в резултат на което е възможно да се появят слухови халюцинации;
- сол - задържа влагата в организма, вследствие се повишава кръвното налягане и съответно шумът в ушите;
- тлъсто месо - нарушава кръвоснабдяването на ушните миди, поради наличието на големи количества вредни мазнини; повишава нивото на холестерола в кръвта;
- пушени колбаси и други продукти с дълъг срок на годност - в тях има вещества, които водят до нарушения на вестибуларния апарат;
- кафе, чай - кофеинът нарушава кръвообращението и е вреден за слуха, затова, ако не можете да се откажете от такива напитки, ограничете приема им.
edaplus.info
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БОИРЕР СЛУХОВ АПАРАТ HA 50
ПРОМОЛАНАФОРМ СЛУХОВ АПАРАТ HEARING AMPLIFIER
БОИРЕР СЛУХОВ АПАРАТ HA 20
ДИВЕРТАЗА таблетки * 30
ХОРФИТ капсули за подобряване на слуха * 120 SANCT BERNHARD
АУДИО КАЛМ капсули * 30
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Как да облекчим болката в ушите без лекарства
- Техники и средства срещу заглъхване на ушите
- Естествени средства за лечение на намаляване и загуба на слуха
- Сетивни системи
- Функционална морфология на ухото
- Звукова вълна
- Тест за изследване на слуха (Аудиометрия)
- Хирургия на ухото
- За подобряване на слуха правете уникален точков масаж на пръстите на ръцете
- Слухът може да се увреди от внезапен силен звук
Коментари към Полезни и вредни храни за ушите и слуха