Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Оплешивяване

Хранене при оплешивяване

Хранене при оплешивяване - изображение

Оплешивяването е заболяване, което води до начително оредяване или напълно изчезване на окосмяването на определени участъци от главата или тялото. За нормално се приема дневно да губим от 50 до 150 косъма.

Лечението на оплешивяването е различно: от медикаментозно през лазерна терапия до хирургична намеса. Причините най-точно може да определи специалист, който да назначи и подходящо лечение. Това, с което можете вие да си помогнете, е да се погрижите за менюто си.

Оплешивяването често е свързано с недостиг на витамини и микроелементи. Препоръчва се консумацията на продукти, които съдържат голямо количество витамини А и от група В, минерали: цинк, алуминий, сяра, манган, силиций, мед, йод. Храненето трябва да бъде разнообразно и да включва млечни продукти, голямо количество целулоза, белтъчини, полиненаситени мазнини (омега 3, 6 ,9).

Преминаването към правилно хранене не дава мигновени резултати. Това е продължителен процес и първите се забелязват след 4 - 6 седмици.

Полезни продукти при оплешивяване:

  • Тлъсти сортове риба, морски продукти (стриди, октоподи, калмари), ядки (бадеми, кашу, пеканов орех), соя и нерафинирани растителни мазнини (ленено масло, слънчогледово олио, зехтин) - всички те са източници на мазнини от групата Омега;
  • Месо, яйца, сьомга - съдържат витамин В12, така необходим за здравето и растежа на косата;
  • Зелени листни зеленчуци (броколи, спанак, магданоз, праз, маруля и всички видове зеле) - богати са на лесно усвоими белтъчини и въглехидрати;
  • Моркови, цвекло, целина, краставици, патладжани и тиквички - тези зеленчуци трябва да се консумират в качеството им на източници на целулоза;
  • Бобовите (боб, грах, соя, нахут, леща) осигуряват необходимото на организма количество цинк, биотин и други микроелементи;
  • Пълнозърнест хляб и житни растения - обогатяват с витамин В;
  • Киселомлечни продукти с живи лакто- бифидобактерии (кисело мляко, сметана, кефир, суроватка) - задължително да присъстват в менюто, защото причина за оплешивяването може да бъде и дисбактериоза. Тези съдържат калций и казеин, които придават блясък на косата и я правят по-здрава и красива.

Вредни продукти при оплешивяване

Неправилното хранене също може да виновник за засилен косопад. В такъв случай, от менюто трябва да се изключат:

  • фаст фууда;
  • полуфабрикатите;
  • бързите въглехидрати (изделия от бяло брашно, сладки плодове и десерти).
4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниЛеченияЛайфстайлАлт. медицинаБотаникаХранене при...ПрезентацииЗдравни проблемиСнимкиПроизводители