Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Наркотична и алкохолна зависимости

Хранене при наркотична и алкохолна зависимости

Хранене при наркотична и алкохолна зависимости - изображение

За съжаление невинаги всичко в живота върви по мед и масло. Понякога наши близки или познати поемат по неправилния път и не могат сами да променят посоката след това, налага се да се борим за тях и заедно с тях, за да успеят да надвият страшната си болест - зависимостта, било то алкохолна или наркотична.

Лечението на зависим човек е труден и сложен процес и един от аспектите на пълноценното възстановяване, а като следствие и пълноценен живот, е правилното хранене.

В съвременния свят гликемичният индекс на храната (т.е. нейната способност да насища кръвта със захар) непрекъснато нараства. Приемайки такива продукти, човек изпитва необичайно приятни усещания, смътно напомнящи на онези, които предизвикват опиатите. Това чувство се появява благодарение на биохимичните процеси, които настъпват в организма при усвояването на захар.

Изследвания показват, че голяма част от наркоманите са употребявали от ранна детска възраст много храна с висок гликемичен индекс, такава като: картофи, захар, хляб, предпочитайки я пред останалата.

Човек, който се лекува от зависимостта си към алкохол или наркотици, трябва да приема продукти само с нисък гликемичен индекс. Няколко примера: ябълки, моркови, сушени кайсии, доматен сок, овесена каша, боб и други. Необходими са също белтъчини: млечни продукти, нетлъсто месо. Подобно хранене възпрепятства колебанието на нивото на кръвната захар и свързаното с това влошаване на настроението, допринася за душевно и морално равновесие. Благодарение на такъв хранителен режим се възстановява и нервната система.

4.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАнкетиЗдравни съветиНовиниНормативни актовеЛеченияОрганизацииАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни проблемиСоциални грижиБотаникаЛайфстайлСнимкиИсторияТестовеВидео