Хранене при миокардит
Миокардитът е увреждане на сърдечния мускул, вследствие на възпалителен процес. Хранителните продукти, които трябва да се консумират при такъв здравословен проблем, е необходимо да бъдат насочени в три направления:
- да оказват противовъзпалително действие;
- да премахват алергични реакции;
- да укрепват сърдечния мускул, за което трябва да се получава в достатъчно количество енергиен материал.
За да се изпълнят тези условия, са нужни белтък, растителни мазнини, витамини A и D, калий, магнезий, манган, калций, полиненаситени мастни киселини.
В менюто трябва да влизат следните продукти:
- млечни - извара, кефир, прясно мляко, сирена (неостри) и ястия от тях;
- месо - нетлъсто свинско, телешко, говеждо, заешко, птици;
- черен дроб;
- яйца;
- риба;
- пресни зеленчуци - цвекло, домати, моркови, краставици, картофи, зеле (цветно), тиквички, патладжани;
- зелени подправки и листни зеленчуци - магданоз, копър, целина, спанак, зелен лук, маруля;
- плодове, ягодоплодни;
- напитки - слаб чай, заместители на кафе, компоти, сокове;
- зърнени - овесена каша, каша от елда, ечемик;
- хляб - пшеничен;
- сушени плодове - сини сливи, шипки, кайсии, стафиди;
- мед, сладка, мармалади, плодов караме.
Месото и рибата трябва да бъдат сварени. Яйцата да се използват за направата само на тези ястия, за които са задължителни или да се приготвят под формата на омлет на пара.
Да се консумират много пресни плодове и зеленчуци. За предпочитане са салати от пресни домати, краставици, зеле, подправени с растителна мазнина.
Супите да бъдат вегетариански, понякога може да се използва концентриран бульон.
Опасни и вредни хранителни продукти при миокардит
Да се изключи от менюто или поне да се намали до минимум консумацията на:
- храни, съдържащи сол (натрий) - херинга, хайвер, осолена риба, маринати, туршии, солени домати и краставици, консерви;
- продукти, които водят до подуване на червата - грозде, бяло зеле, лук, ряпа, студено мляко, газирани напитки, боб, грах и други бобови култури, чесън;
- продукти, които възбуждат централната нервна и сърдечно-съдовата системи - кафе, какао, силен чай, билки, подправки, концентрирани бульони (месни, рибени, пилешки).
edaplus.info
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Ендомиокардна биопсия
- Миокардитът в резултат на COVID-19 не е толкова често срещано явление
- Ефектът от COVID-19 върху сърцето се проучва от американски кардиолози
- Патологична хипертрофия на миокарда
- Какво представлява миокардитът и защо е важно младите хора да се ваксинират срещу COVID-19
- FDA добави предупреждение за рядко сърдечно възпаление в листовките на ваксините на „Pfizer“ и „Moderna“
Коментари към Хранене при миокардит