Хранене при менингит
Менингитът е възпаление на обвивката на гръбначния и главния мозък, което е предизвикано от бактериална или вирусна инфекция. В рисковата група влизат децата, юношите и старите хора.
При наличие на такъв здравословен проблем храненето трябва да бъде не по-малко от 6 пъти дневно и на малки порции (до 400 грама на прием).
Целта на диетата е:
- да премахне интоксикацията на организма, която е резултат от токсините, възбуждащи заболяването и от продуктите на разпадането на белтъците;
- да поддържа обмяната на веществата, на водно-солевия, протеиновия и витаминния баланс в организма. В менюто следва да се включват лесно усвоими продукти и храни.
В зависимост от етапа на болестта и сложността на протичането й се прилагат различни лечебни диети.
Позволените за консумация продукти са:
- нетлъсто месо, приготвено на пара или на пюре (телешко, заешко, пуешко, варен език, нетлъста шунка, пастет от черен дроб и месо);
- варена риба или ястия от риба на пара;
- рохки яйца, омлет на пара или суфле;
- млечни продукти (киселомлечни продукти, извара, кефир, некисела сметана в ястията, неостри настъргани сирена);
- лесно усвоими млечни мазнини (сметана, масло, заквасена сметана);
- продукти с негруба целулоза (настъргани плодове и зеленчуци);
- течности (до 2,5 литра дневно) - допринасят за подобряването на обмяната на веществата и за извеждането на токсините от организма. Може да си пие несилен чай с мляко и лимон, отвара от пшенични трици или шипки, компоти, трапезна минерална вода;
- нетлъсти бульони;
- натурални кисело-сладки плодови сокове, разредени с вода;
- изсушен пшеничен хляб, бисквити, сухари, изделия от немаслено тесто;
- много добре разварени каши, варена юфка и фиде, запечени пудинги, кюфтета от зърнени храни;
Вредни храни при менингит
Да се ограничи консумацията на:
- животински мазнини, които могат да доведат до метаболитна ацидоза (свинско, гъше, патешко), пушени изделия, консерви;
- лесно усвоими въглехидрати (сладки напитки, желе, мед, сладка и други), които са в състояние да предизвикат ферментационни процеси в червата, алергични реакции и възпаления;
- готварска сол (до 10 грама дневно), с изключение на случаи с диария, повръщане и силно изпотяване.
Да се изключи приемът на:
- пресен пшеничен хляб, изделия от маслено и бутер теста, палачинки, груб ръжен хляб;
- тлъсти видове риба, също осолена, пушена, сушена, консерви;
- пълномаслено мляко и сладолед;
- елда, каша от ечемик, бобови култури;
- зеленчуци с груби влакна (краставици, ряпа, репички, чушки);
- мариновани гъби;
- твърди плодове и ягодоплодни с твърди семена (червено френско грозде, малини, цариградско грозде, фурми, смокини);
- остри и мазни сосове, пипер, горчица, хрян.
Източник:
edaplus.info
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Менингит
- Изследване за менинго-радикуларно дразнене
- Лечение с ампицилин
- Цефтриаксон
- КП № 57.1 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТРИ И ХРОНИЧНИ ВИРУСНИ, БАКТЕРИАЛНИ, СПИРОХЕТНИ, МИКОТИЧНИ И ПАРАЗИТНИ МЕНИНГИТИ, МЕНИНГОЕНЦЕФАЛИТИ И МИЕЛИТИ ПРИ ЛИЦА НА ВЪЗРАСТ НАД 18 ГОДИНИ
- БЕЗОБИДНА ХРЕМА ПРИЧИНЯВА МЕНИНГИТ
- Туберкулозен менингит
- Разработване на първата ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип Б
- Поддържането на устната хигиена може да предотврати менингит
- Ваксина срещу менингит действа и срещу гонорея
Коментари към Хранене при менингит