Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Инсулт

Хранене при инсулт

Хранене при инсулт - изображение

Инсултът е заболяване, което се характеризира с нарушено мозъчно кръвообращение, водещо до увреждане на мозъчната тъкан и функциите на органа.

След изкаран инсулт до края на живота си човек трябва да се съобразява с какво се храни. Компромиси не бива да се правят в това отношение. Такова хранене е препоръчително и за всички хора, които попадат в рисковите групи и са застрашени от инсулт.

 

Полезни продукти при инсулт:

  • нетлъсти видове месо, сварено птиче, зехтин (безопасни от гледна точка на това, че съдържат полезни мазнини);
  • портокали, броколи, леща, аспержи (полезни са за работата на сърцето, благодарение на наличието на фолиева киселина, фибри и калий в състава им);
  • херинга, сардина, риба тон, сьомга (съдържат мастни киселини и фосфор, които активизират обменния процес в главния мозък;
  • каши, обезмаслени млечни продукти (оптимално съдържание белтъчини, мазнини и въглехидрати);
  • зеле, спанак, цвекло в комбинация със слънчогледово олио или сметана (оптимизират мозъчната биохимия);
  • боровинки (в тях има антиоксиданти).

Примерно меню при инсулт

  • Закуска: топло мляко с мед, мъничко бял хляб.
  • Втора закуска: слаб чай, черен хляб с масло, зелена салата.
  • Обяд: зеленчукова супа с нетлъсто говеждо, картофено пюре, салата от плодове с лимонов сок.
  • Следобедна закуска: няколко домата със сухари (или препечена филийка).
  • Вечеря: малко черен хляб с масло и нарязан магданоз или копър, кисело мляко (или кефир).

 

Опасни и вредни хранителни продукти при инсулт:

  • мазни и люти храни (съдържат натрий, който повишава нивата на захар и холестерол в кръвта), пържени ястия;
  • солта трябва да се ограничи максимално, дори да се изключи напълно от менюто (повишава се кръвното налягане);
  • маринати, туршии и консервирани зеленчуци, гъби, макаронени изделия, шоколад, кафе, газирани напитки, сосове, приготвени на основата на бульони.

 

Информацията по-горе е насочваща. Най-точната и подходяща диета след изкаран инсулт може да се състави единствено от лекар, запознат детайлно със здравословното състояние на болния и евентуалните придружаващи заболявания. Тя трябва да се следва стриктно.

4.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаЛюбопитноКлинични пътекиЗдравни съветиМедицински изследванияНовиниСнимкиТестовеИсторияЗдравни проблемиЛайфстайлЗаведенияЛеченияБотаникаПсихологияХранене при...ОрганизацииСпециалистиСпорт