Хранене при главоболие
Главоболието е един от най-честите проблеми, които ни хващат неподготвени, било то у дома или в офиса. Всъщност, почти 70 на сто от страдащите са жени. Честото главоболие, много зависи от генетичната ни предразположеност. Колкото повече генетично предразположени сме, толкова по-вероятно е някои храни да водят до това неразположение. Понякога то може да бъде предизвикано дори от метеорологичните промени, силни миризми, парфюми, ярки светлини и менструалния цикъл. Това са фактори, които са извън нашия контрол, но това, което слагаме в устата си, определено е под наш контрол.
Избягвайте да приемате храни и напитки, за които е известно, че водят до главоболие
- По-голямо количество червено вино може да причини главоболие, при някои хора то се появява дори само от една чаша.
- Изяждането на един шоколад не може да ви докара този проблем, но ако се полакомите и прекалите, ви очаква цепеща болка.
- Сиренето също може да предизвика главоболие, тъй като съдържа вещества като тирамин, които могат да свиват кръвоносните съдове.
- Някои хора получават главоболие от цитрусови плодове, защото те съдържат октопамин, който е причината за това.
- Ледените храни и напитки също са предпоставка за болка в главата.
- Известно е, че и изкуствените подсладители предизвикват неприятното усещане.
Други храни, които често предизвикват главоболие: зеле, колбаси, консерви риба и фъстъци. Дори млякото и кофеинът влизат в този списък. Много често главоболието се дължи на стрес. Дълбоки дихателни упражнения, медитация и йога (пранаяма), могат да бъдат от огромна полза.
Храни, против главоболие:
- Джинджифил - облекчава болката, помага за контрола на простагландини (хормони, които контролират болка). Приемайте по една чаена лъжичка маринован джинджифил или просто парче (около 1 см) пресен джинджифил, изстискайте малко лимонов върху него с щипка черна сол и го дъвчете бавно. При първите признаци на главоболие, ако успеете да направите това, може да предотвратите появата на мигрена.
- Страдащите от главоболие могат да консумират 2-4 супени лъжици ленено семе на прах редовно в продължение на 2-3 месеца, за да се намали честотата на главоболие. Лененото семе съдържа омега-3 мазнини, които контролират синтеза на простагландини и по този начин се контролира и болката.
- Консумацията на риба 2-3 пъти седмично има подобен ефект.
Най-важното е да се избягват горепосочените храни, провокиращи главоболие. Може да се наложи детоксикация на организма, защото е възможно болката да се дължи и на натрупване на токсини. Детоксикация може да бъде направена чрез приемане на специални билки и зеленчукови сокове. След пречистването, органите започват да функционират хармонично, подобрява се здравето.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТУРМАЛИНОВА ПРЕВРЪЗКА ЗА ОЧИ DOCTOR NATURE
СИЙСТАРС МОКРА КЪРПА ЗА ТЯЛО С РОЗМАРИН 25 см / 50 см
ПИК ТЕРМОГЕЛ КОМФОРТ 10 см./ 10 см.
ЕТЕРИКА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ПИПЕР 5 мл
МАЙРА ОЙЛС НАТУРАЛНО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РОЗА ДАМАСЦЕНА 5 мл
Безплатна доставка за България!БИОХЕРБА ПРЕСЕЧКА / БЛАГОСЛОВЕН ТРЪН капсули 250 мг * 100
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Главоболие от лявата страна – какви могат да бъдат причините
- 12 начина да си помогнем без хапчета при главоболие
- Леснодостъпни средства срещу махмурлук
- Лечение с помощта на магнитно поле (магнитотерапия)
- 5-хидрокситриптофан
- Термофор (грейка)
- Главоболие сутрин след сън
- Главоболие по време на бременност - причини и средства за облекчение
- Как да се справим с главоболието при деца у дома
- Лечение с ибупрофен
Коментари към Хранене при главоболие