Хранене при главоболие
Главоболието е един от най-честите проблеми, които ни хващат неподготвени, било то у дома или в офиса. Всъщност, почти 70 на сто от страдащите са жени. Честото главоболие, много зависи от генетичната ни предразположеност. Колкото повече генетично предразположени сме, толкова по-вероятно е някои храни да водят до това неразположение. Понякога то може да бъде предизвикано дори от метеорологичните промени, силни миризми, парфюми, ярки светлини и менструалния цикъл. Това са фактори, които са извън нашия контрол, но това, което слагаме в устата си, определено е под наш контрол.
Избягвайте да приемате храни и напитки, за които е известно, че водят до главоболие
- По-голямо количество червено вино може да причини главоболие, при някои хора то се появява дори само от една чаша.
- Изяждането на един шоколад не може да ви докара този проблем, но ако се полакомите и прекалите, ви очаква цепеща болка.
- Сиренето също може да предизвика главоболие, тъй като съдържа вещества като тирамин, които могат да свиват кръвоносните съдове.
- Някои хора получават главоболие от цитрусови плодове, защото те съдържат октопамин, който е причината за това.
- Ледените храни и напитки също са предпоставка за болка в главата.
- Известно е, че и изкуствените подсладители предизвикват неприятното усещане.
Други храни, които често предизвикват главоболие: зеле, колбаси, консерви риба и фъстъци. Дори млякото и кофеинът влизат в този списък. Много често главоболието се дължи на стрес. Дълбоки дихателни упражнения, медитация и йога (пранаяма), могат да бъдат от огромна полза.
Храни, против главоболие:
- Джинджифил - облекчава болката, помага за контрола на простагландини (хормони, които контролират болка). Приемайте по една чаена лъжичка маринован джинджифил или просто парче (около 1 см) пресен джинджифил, изстискайте малко лимонов върху него с щипка черна сол и го дъвчете бавно. При първите признаци на главоболие, ако успеете да направите това, може да предотвратите появата на мигрена.
- Страдащите от главоболие могат да консумират 2-4 супени лъжици ленено семе на прах редовно в продължение на 2-3 месеца, за да се намали честотата на главоболие. Лененото семе съдържа омега-3 мазнини, които контролират синтеза на простагландини и по този начин се контролира и болката.
- Консумацията на риба 2-3 пъти седмично има подобен ефект.
Най-важното е да се избягват горепосочените храни, провокиращи главоболие. Може да се наложи детоксикация на организма, защото е възможно болката да се дължи и на натрупване на токсини. Детоксикация може да бъде направена чрез приемане на специални билки и зеленчукови сокове. След пречистването, органите започват да функционират хармонично, подобрява се здравето.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТУРМАЛИНОВА ЯКА DOCTOR NATURE
НАТУРЕА ГЕЛ 100 мл
АПАРАТ ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА БИОЕНЕРГИЯТА (МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ЗДРАВЕ)
Безплатна доставка за България!ХАРТМАН КОМПРЕС ХОТ / КОЛД 12 см х 29 см * 1
БИОХЕРБА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОНОВА (ЦИТРАТНА) МЕНТА 10 мл
РИВАНА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ 10 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- 12 начина да си помогнем без хапчета при главоболие
- Кверцетинът – потенциална причина за главоболието след прием на червено вино
- Главоболие от лявата страна – какви могат да бъдат причините
- Главоболие сутрин след сън
- Лечение с помощта на магнитно поле (магнитотерапия)
- Пиърсинг като средство за облекчение на мигрена
- Направете си компрес от лук срещу мазоли или главоболие
- Започнете да консумирате тези храни, ако страдате от главоболие, безсъние и умора
- Облекчете главоболието с лют червен пипер
- Върбовка (дребноцветна)
Коментари към Хранене при главоболие