Гангрената е заболяване, което се характеризира с некротични изменения на кожната тъкан, крайниците или органите, които са свързани с циркулаторна недостатъчност, запушване на кръвоносните съдове. Преди всичко, некрозата засяга тези органи и тъкани, които имат директен контакт с околната среда: дихателните органи, хранопровода, стомаха; крайниците - ръцете и особено палците на краката и стъпалата.
При гангрена тъканите и мускулите се увреждат поради лошо кръвообращение.
Заболяването е често срещано при хора с диабет, затова е много важно да се наблегне на здравословното хранене и да се контролира приема на захар.
Много е важно да модифицирате диетата си и да включите повече протеини в храненето си, защото така тялото ви ще получава повече хранителни вещества, а физическите упражнения ще помагат за правилното кръвообращение и "хранене" на органите и крайниците.
Как да се храните при гангрена
Ако сте предразположени към гангрена или вече страдате от заболяването, е много важно да внимавате с менюто си. Важното е да ограничите някои храни, а други да намалите. (В следващите таблици, в червено са обозначени забранените храни, а в зелено - позволените.)
Изключете:
- Захар - във всички форми, включително и подсладители като аспартам;
- Маргарини и изкуствени мазнини;
- Максимално ограничете консервантите.
|
Позволени и забранени плодове:
- Особено сладките плодове (свежи или сушени), като грозде, стафиди, сини сливи, фурми, смокини, ананас, кайсии - те са с високо съдържание на захар;
- Пъпеши, дини - отново с високо съдържание на захар;
- банани, портокали, грейпфрут - отново трябва да бъдат избягвани заради високото съдържание на захар.
- Напълно прекратете консумацията на плодови сокове - свежи или бутилирани.
|
Може да консумирате:
- Ягоди, боровинки, малини, лимон, лайм.
|
Позволени и забранени зеленчуци и зърнени храни:
- Кейл, спанак, листа на цвекло, фенел, рукола;
- броколи, зеле (червено и бяло), китайско зеле, маруля, карфиол, тиквички, брюкселско зеле, целина
- краставици;
- лук, домати, чушки, магданоз
|
- моркови и растящи под земята зеленчуци (заради високото съдържание на захар);
- бели и червени картофи, цвекло;
- царевица, пуканки, чипка;
- зърнени храни - ръж, ечемик, ориз, просо, киноа, овес, амарант и др.
|
Мазнини:
- Консумирайте повече храни, богати на омега-3 мастни киселини, DHA и EPA:
- Дроб от треска (особено през пролетта и есента);
- Ленено семе (не масло!) - смляно, смесено със зеленчуци и салати.
- Използвайте студено пресован зехтин, а за готвене масло от гроздови семки.
|
Изключете всички масла от семена, които са богати на омега-6.
|
Напитки:
- Консумирайте чиста филтрирана или изворна вода, на стайна температура.
- Сок от лимон и лайм мога да се добавят по малко във водата.
- Количеството вода е 1 литър на всеки 25 килограма.
- Позволени са зеленчукови сокове.
- Зелен чай в ограничени количества.
|
- кафе, чай, газирани напитки, сокове;
|
Протеини:
- Месо от свободно отглеждани животни - говеждо, телешко, птиче;
- риба - камбала, сьомга, сардини, тилапия;
- яйца - органични яйца, не пържени (2-3 седмично)
- семена - единствено сурови- слънчоглед, тиквено семе, сусам, ленено семе;
- ядки - единствено сурови - кашу, бразилски орех, бадеми, пекан.
|
- мазното свинско месо - джолани, бекон;
- черупчести мекотели - омари и раци, скариди, миди;
- фъстъци.
|
Бобови и зърнени храни:
- В ограничени количества, тъй като са непълноценен източник на протеини и съдържат много въглехидрати. Накиснете боба за 48-72 часа, изплаквайте на всеки 12 часа и варете в продължение на 8-12 часа на слаба температура.
|
- Изключете соевите продукти, соев протеин на прах, соево брашно, тофу.
|
Менюто трябва да съдържа достатъчно количество белтъчини, влакна и полезен холестерол. Последният се съдържа в ядките и семената (тиквени, ленени, сусамови), в тлъстите видове риба (скумрия, риба тон, сардина) и зехтина.
Ако страдате от гангрена трябва да изключите от менюто си мазната, остра и солена храна, алкохола, сладките газирани напитки, пушените изделия, също продуктите, които сгъстяват кръвта, например: банани, картофи, пресни листа коприва и др.
Активните физически упражнения спомагат за циркулацията на кръвта, което осигурява принос на достатъчно кръв и кислород в крайниците, именно това може да помогне за превенция срещу гангрена, включително и правилната диета.
Източник:
reversegangrene.com
Снимка:ru.freepik.com
Коментари към Хранене при гангрена