Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Основни, неофициални и официални правила за сервиране на маса

Основни, неофициални и официални правила за сервиране на маса

от 22 окт 2019г.
Редактор: Ваня Боянова
Основни, неофициални и официални правила за сервиране на маса - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Ако имате задача да организирате официален обяд, неофициално парти или голяма официална вечеря и не знаете как да подредите масата, не се притеснявайте, сега ще разберете. В тази статия ще обясним подробно как да подредите правилно масата за три различни ситуации - от ежедневни семейни вечери до официален празник. Чрез изображенията лесно ще може да се ориентирате как да поставите всяка чиния, салфетка, нож и вилица.

За ежедневни събития се нуждаете само от подложка, прибори за хранене (вилица, нож и лъжица), чиния за вечеря, чаша за вода и салфетка.

Основни правила за сервиране на маса

основни правила за подреждане на маса

1. Сложете поставката върху масата.

2. Поставете чинията за вечеря в средата на поставката.

3. Сложете салфетката вляво от чинията и вилицата върху нея.

4. Вдясно от чинията поставете ножа възможно най-близо до чинията, като острието трябва да бъде насочено навътре. Сложете лъжицата вдясно от ножа. Дъното на приборите и чинията трябва да са подравнени, тоест на едно ниво.

5. Поставете чашата за вода малко над чинията, между нея и приборите. Представете си го сякаш стрелките на часовника сочат 1 часа.

Съвет: Ако предпочитате, може да поставите салфетката над чинията, въпреки че някои смятат, че това може да създаде по-официално усещане.

Неофициално сервиране на маса (ежедневна подредба)

неофициална подредба на маса

Знаейки как да подредите неофициално масата, ще ви бъде от полза, когато очаквате приятели за вечеря или за някакво друго събиране. Основната подредба, описана по-горе, и неофициалната подредба са почти еднакви, но в неофициалната се добавя купа за супа и чиния за вечеря. Като общо правило използвайте само стъклени съдове, сервизи и прибори за хранене.

Ако няма да сервирате салата, не слагайте чиния за салата на масата. Ако сервирате само бяло вино, чашата за червено вино не е необходима. Не поставяйте купа и лъжица за супа, ако няма да сервирате такава.

Правила за сервиране на неофициална маса (ежедневна подредба)

1. Сложете поставката върху масата.

2. Поставете чинията за вечеря в средата на поставката.

3. Сложете чинията за салата върху чинията за вечеря.

4. Ако започвате със супа, сложете купата за супа върху чинията за салата.

5. Поставете салфетка вляво от чиниите и сложете вилица за вечеря върху нея.

6. Вдясно от чиниите поставете в близост нож и до него вдясно лъжица.

7. Непосредствено над ножа поставете чашата за вода.

8. Вдясно и малко над чашата за вода поставете чашата за вино или за друга напитка.

Етикети за неофициално сервиране на маса

Ако използвате индивидуални солнички и мелнички за черен пипер за всеки гост, поставете ги в горната част на поставката. В противен случай ги сложете близо до центъра на масата. Ако сервирате върху дълга правоъгълна маса, те трябва да са в средата на всеки край.

Официално сервиране на маса за вечеря

официална подредба на маса за вечеря

Най-голямата разлика между неофициалната и официалната подредба на масата е използването на презентационни чинии. Традиционно в официалната подредба на масата не се използват подложки. Понякога, но по-рядко, може да се постави кръгла подложка под чиниите, за да придадете още по-официален вид на масата.

Официалната подредба включва покривка, голяма сервизна чиния, чиния за вечеря, купа за супа, чиния за салата, чиния за хляб, салфетка, вилица за салата, вилица за вечеря, ножове, супена лъжица, нож за масло, лъжица за десерт, чаша за вода, чаша за червено вино и чаша за бяло вино. 

Правила за сервиране на официална маса

1. Разстелете изгладена покривка върху масата.

2. Сложете голяма сервизна чиния за всеки гост.

3. В центъра на сервизната чиния сложете купа за супа.

4. Поставете чиния за хляб в горната лява част на плоската чиния. Ориентирайте се чрез асоциация със стрелките на часовника - да сочат между 22 - 23 часа.

5. Сложете салфетка вляво от голямата сервизна чиния.

6. Вляво от сервизната чиния поставете вилицата за салата от външната страна, а вилицата за вечеря от вътрешната страна. Можете да поставите вилиците върху салфетката или директно върху покривката между салфетката и сета чинии.

7. Вдясно и близо до голямата чиния поставете ножа с острието обърнато към тях, а лъжицата за супа сложете вдясно до ножа.

Съвет: Всички вертикални прибори за хранене (вилица за салата, вилица за вечеря, нож и супена лъжица) трябва да бъдат разположени на едно ниво и на около 1 сантиметър един от друг, а дъното на всяка посуда трябва да бъде подравнено с дъното на голямата плоска чиния.

8. Поставете ножа за масло хоризонтално върху чинията за хляб с острието обърнато навътре.

Бележка: Във всички подредби ножовете ще бъдат обърнати навътре към чинията.

9. Непосредствено над сервизната чиния поставете десертната лъжица (чаена лъжичка) с дръжката, насочена на дясно.

10. Непосредствено над ножа поставете чашата за вода. Вдясно от нея и около 2 сантиметра по-надолу поставете чашата за бяло вино. Чашата за червено вино сложете вдясно и малко над чашата за бяло вино.

Съвет: Тъй като хората традиционно пият повече вода, отколкото вино по време на вечеря, каната с вода трябва да бъде по-близо до трапезарията.

11. Ако използвате индивидуални солници и мелнички за черен пипер за всеки гост, поставете ги над десертната лъжица. В противен случай ги поставете близо до центъра на масата или ако сервирате върху дълга правоъгълна маса - в средата на всеки край.

Съвет: Ако използвате картичка, носеща името на човека и отбелязваща мястото му на сядане, поставете я над десертната лъжица.

Източник:

realsimple.com

4.3/5 3 оценки

Коментари към Основни, неофициални и официални правила за сервиране на маса

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Основни, неофициални и официални правила за сервиране на маса
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 13:14
    Коментирайте "Основни, неофициални и официални правила за сервиране на маса"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • 22 правила за етикет по време на вечеря, с които да направите добро впечатление
  • 14 правила за обноски на масата, които повечето хора не знаят
  • 37 правила за етикет, които са задължителни
  • Как трябва да се храните в ресторант, за да демонстрирате перфектни маниери
  • Постигнете успех с тези 9 правила за етикет
  • Етикет за всеки повод: Маниери за събития
  • Създайте добро първо впечатление с тези 10 правила за етикет
  • 19 необичайни правила за етикет, които показват добро възпитание
  • Експерт на Vogue разкрива важни правила за етикет, които могат да ви помогнат да избегнете неудобни ситуации
  • 20 правила за етикет, които всяка дама трябва да знае
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Услуги в България на speedybook.pro

преди 3 дни, 1 час и 19 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 16 часа и 19 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 16 часа и 31 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 16 часа и 38 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 7 дни, 16 часа и 45 мин.

[[Great Savings]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? new & old customer – Estonia

преди 8 дни, 7 часа и 33 мин.

[[Great Savings]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? new & old customer – Estonia

преди 8 дни, 7 часа и 33 мин.

[[Just Landed]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? all order – Belgium

преди 8 дни, 16 часа и 26 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
18 правила на етикета, които не осъзнаваме, че нарушаваме 18 правила на етикета, които не осъзнаваме, че нарушаваме

18 правила на етикета, които не осъзнаваме, че нарушаваме

от 12 фев 2020г. Прочети повече
Десетте заповеди на фитнес етикецията Десетте заповеди на фитнес етикецията

Десетте заповеди на фитнес етикецията

от 23 март 2015г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОСТРОВИТ ТРИ КРЕАТИН МАЛАТ ОВКУСЕН 300 г

СЕРАВЕ К-Т ИЗМИВ.ГЕЛ ПЯНА 236мл+ГЕЛ КР.ЛИЦЕ 52мл 620686

МОКРИ КЪРПИ ПАПИЛИОН ЯГОДА * 64

ХУЛИГАН - ПЕНЕЛЪПИ ДЪГЛАС - СИЕЛА

МУЛТИКОЛАГЕН V капсули * 30 ВИТАГОЛД

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФЛУАНКСОЛ таблетки 0.5 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 13:05:27

ЛОТОСОНИК таблетки * 20 ДАНСОН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 13:04:30

РАБИОКСИН таблетки 20 мг * 14

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 13:04:16

СЕРЕНАМЕНТЕ капки 40 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 13:00:41

СУКРАЛФАТ сироп

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 май 2025г. в 12:59:18
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival