Основни, неофициални и официални правила за сервиране на маса
Ако имате задача да организирате официален обяд, неофициално парти или голяма официална вечеря и не знаете как да подредите масата, не се притеснявайте, сега ще разберете. В тази статия ще обясним подробно как да подредите правилно масата за три различни ситуации - от ежедневни семейни вечери до официален празник. Чрез изображенията лесно ще може да се ориентирате как да поставите всяка чиния, салфетка, нож и вилица.
За ежедневни събития се нуждаете само от подложка, прибори за хранене (вилица, нож и лъжица), чиния за вечеря, чаша за вода и салфетка.
Основни правила за сервиране на маса
1. Сложете поставката върху масата.
2. Поставете чинията за вечеря в средата на поставката.
3. Сложете салфетката вляво от чинията и вилицата върху нея.
4. Вдясно от чинията поставете ножа възможно най-близо до чинията, като острието трябва да бъде насочено навътре. Сложете лъжицата вдясно от ножа. Дъното на приборите и чинията трябва да са подравнени, тоест на едно ниво.
5. Поставете чашата за вода малко над чинията, между нея и приборите. Представете си го сякаш стрелките на часовника сочат 1 часа.
Съвет: Ако предпочитате, може да поставите салфетката над чинията, въпреки че някои смятат, че това може да създаде по-официално усещане.
Неофициално сервиране на маса (ежедневна подредба)
Знаейки как да подредите неофициално масата, ще ви бъде от полза, когато очаквате приятели за вечеря или за някакво друго събиране. Основната подредба, описана по-горе, и неофициалната подредба са почти еднакви, но в неофициалната се добавя купа за супа и чиния за вечеря. Като общо правило използвайте само стъклени съдове, сервизи и прибори за хранене.
Ако няма да сервирате салата, не слагайте чиния за салата на масата. Ако сервирате само бяло вино, чашата за червено вино не е необходима. Не поставяйте купа и лъжица за супа, ако няма да сервирате такава.
Правила за сервиране на неофициална маса (ежедневна подредба)
1. Сложете поставката върху масата.
2. Поставете чинията за вечеря в средата на поставката.
3. Сложете чинията за салата върху чинията за вечеря.
4. Ако започвате със супа, сложете купата за супа върху чинията за салата.
5. Поставете салфетка вляво от чиниите и сложете вилица за вечеря върху нея.
6. Вдясно от чиниите поставете в близост нож и до него вдясно лъжица.
7. Непосредствено над ножа поставете чашата за вода.
8. Вдясно и малко над чашата за вода поставете чашата за вино или за друга напитка.
Етикети за неофициално сервиране на маса
Ако използвате индивидуални солнички и мелнички за черен пипер за всеки гост, поставете ги в горната част на поставката. В противен случай ги сложете близо до центъра на масата. Ако сервирате върху дълга правоъгълна маса, те трябва да са в средата на всеки край.
Официално сервиране на маса за вечеря
Най-голямата разлика между неофициалната и официалната подредба на масата е използването на презентационни чинии. Традиционно в официалната подредба на масата не се използват подложки. Понякога, но по-рядко, може да се постави кръгла подложка под чиниите, за да придадете още по-официален вид на масата.
Официалната подредба включва покривка, голяма сервизна чиния, чиния за вечеря, купа за супа, чиния за салата, чиния за хляб, салфетка, вилица за салата, вилица за вечеря, ножове, супена лъжица, нож за масло, лъжица за десерт, чаша за вода, чаша за червено вино и чаша за бяло вино.
Правила за сервиране на официална маса
1. Разстелете изгладена покривка върху масата.
2. Сложете голяма сервизна чиния за всеки гост.
3. В центъра на сервизната чиния сложете купа за супа.
4. Поставете чиния за хляб в горната лява част на плоската чиния. Ориентирайте се чрез асоциация със стрелките на часовника - да сочат между 22 - 23 часа.
5. Сложете салфетка вляво от голямата сервизна чиния.
6. Вляво от сервизната чиния поставете вилицата за салата от външната страна, а вилицата за вечеря от вътрешната страна. Можете да поставите вилиците върху салфетката или директно върху покривката между салфетката и сета чинии.
7. Вдясно и близо до голямата чиния поставете ножа с острието обърнато към тях, а лъжицата за супа сложете вдясно до ножа.
Съвет: Всички вертикални прибори за хранене (вилица за салата, вилица за вечеря, нож и супена лъжица) трябва да бъдат разположени на едно ниво и на около 1 сантиметър един от друг, а дъното на всяка посуда трябва да бъде подравнено с дъното на голямата плоска чиния.
8. Поставете ножа за масло хоризонтално върху чинията за хляб с острието обърнато навътре.
Бележка: Във всички подредби ножовете ще бъдат обърнати навътре към чинията.
9. Непосредствено над сервизната чиния поставете десертната лъжица (чаена лъжичка) с дръжката, насочена на дясно.
10. Непосредствено над ножа поставете чашата за вода. Вдясно от нея и около 2 сантиметра по-надолу поставете чашата за бяло вино. Чашата за червено вино сложете вдясно и малко над чашата за бяло вино.
Съвет: Тъй като хората традиционно пият повече вода, отколкото вино по време на вечеря, каната с вода трябва да бъде по-близо до трапезарията.
11. Ако използвате индивидуални солници и мелнички за черен пипер за всеки гост, поставете ги над десертната лъжица. В противен случай ги поставете близо до центъра на масата или ако сервирате върху дълга правоъгълна маса - в средата на всеки край.
Съвет: Ако използвате картичка, носеща името на човека и отбелязваща мястото му на сядане, поставете я над десертната лъжица.
realsimple.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- 20 правила за етикет, които всяка дама трябва да знае
- 37 правила за етикет, които са задължителни
- 22 правила за етикет по време на вечеря, с които да направите добро впечатление
- Постигнете успех с тези 9 правила за етикет
- 18 правила на етикета, които не осъзнаваме, че нарушаваме
- 14 правила за обноски на масата, които повечето хора не знаят
- Експерт на Vogue разкрива важни правила за етикет, които могат да ви помогнат да избегнете неудобни ситуации
- 18 правила за добри маниери, ценени по цял свят
- Как трябва да се храните в ресторант, за да демонстрирате перфектни маниери
- Етикет за всеки повод: Маниери за събития
Коментари към Основни, неофициални и официални правила за сервиране на маса