Кокосов флан с карамелен сос
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 100 грама кокосови стърготини
- 1 кутия (375 грама) подсладено кондензирано мляко
- 500 милилитра прясно мляко
- ситно настъргана кора на 1 лимон
- течен карамел
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата в купа. Без да спирате процеса, налейте млякото, прибавете кокосовите стърготини, настърганата лимонова кора и кондензираното мляко.
Направете течен карамел и го изсипете на дъното на форма за печене. Той трябва да покрие и стените на съда.
След това налейте млечно-яйчената комбинация и включете фурната да загрява до 200 градуса.
Поставете тавата със сместа в друга по-голяма и налейте вода до средата на формата.
Изпечете десерта на водна баня в продължение на 30 минути или до готовност, която лесно може да проверите с помощта на клечка за зъби (забийте в средата на флана и извадете, ако тя е чиста и суха, десертът е готов).
Оставете кокосовото изкушение да се охлади напълно (за няколко часа) и отделете от стените на съда с помощта на остър нож. След това нагрейте леко дъното на формата (на водна баня или на слаб огън), за да може карамелът да се разтопи. Поставете подходящ плосък съд върху тавата и обърнете десерта (сладкото покритие да остане отгоре).
Вече може да поднесете.
Добър апетит!
Коментари към Кокосов флан с карамелен сос