За какво да използваме маста?
При пърженето на бекон или по-мазно месо в тигана се отделя много мазнина, която на нас ни е добре позната! Това е мас, която ние използваме от столетия. Но в последно време нейната слава се позагуби, счита се за вредна и често изхвърляме ценната мазнина, вместо да я запазим.
Това е грешка, може да сте убедени. Маста от бекон например е много ароматна и е истинско съкровище, може да сте сигурни! А ако се чудите за какво да я използвате, сега ще ви дадем няколко идеи, които ще придадат на ястията ви повече вкус, а маста неусетно ще се превърне в любимата ви мазнина.
Не забравяйте, че според последни проучвания, животинските мазнини са в пъти по-полезни от рафинираните, каквато мазнина е олиото, така че дайте шанс на маста отново.
Как да стопите мазнина от бекон (мазно месо)?
Сигурни сме, че сте наясно с процеса, но все пак не пречи да припомним. Мазнината от бекон се получава много лесно. Когато пържите парченца мазно месо, то ще отдели мазнина, която след това просто трябва да прецедите, за да може да премахнете от нея всички остатъци месо.
След това съхранявайте в бурканчета и в хладилник. А когато решите да си изпържите яйца, например, сложете една лъжичка мас вместо олио.
Ако искате да извлечете максимум мазнина от бекона, сложете го в студен тиган и тогава затоплете. По този начин мазнините ще се разтворят равномерно. Също така пържете на средна температура и използвайте възможно най-дебелия тиган, който имате.
Много е важно да топите мазнината на по-слаба температура, иначе рискувате да получите силен аромат, който по-късно да ограничи използването на мазнината.
Когато сте готови използвайте ситно сито и прецедите бекона, направете го директно в буркана, в който ще съхранявате мазнината. А трайността на маста в хладилника е около 1 месец.
Какво да приготвите с маста?
Добре, вече имате бурканче с мас и е време да я използвате за нещо, ето и няколко идеи:
1. Печени зеленчуци
Разтопете мазнината на тиган или в микровълновата и полейте с нея зеленчуците. Разбъркайте и изпечете, а ако искате, може да добавите и малко хрупкав бекон за още по-голямо удоволствие.
2. Използвайте я за приготвяне на месо
Да, може да си мислите, че е излишно, но замислете се, колкото често при приготвянето на пържоли използвате олио? Почти винаги, нали? Вместо това сложете мас, може да не я разтопявате, а само да я втриете в месото. Това ще даде по-богат вкус.
3. Използвайте в тестени изделия
Когато приготвяте курабийки, кекс, баница или всичко тестено, за което се сетите, може да добавите мас вместо олио или масло. По този начин печивата ви ще са много по-пухкави и хрупкави.
4. Направете си пуканки
Да, не е нужно да си приготвяте пуканките в микровълнова, както знаете в пакетчетата за микровълнова има много съставки, които с радост бихте избегнали. Може да си направите пуканки в тенджера на тигана, а мазнината, която използвате, да е мас. Тогава ще са супер ароматни и много вкусни. Сложете няколко лъжици мас в голяма тенджера, затоплете и прибавете зърната царевица. Разклатете да се овалят в мазнина, след което изчакайте да започнат да пукат.
5. Използвайте в супи и яхнии
Може да обогатите вкуса на супите, като добавите малко мас, така тя ще се стопи по време на готвенето и ще отпусне своя аромат и вкус. Подходяща е както за месни, така и за зеленчукови супи.
sodelicious.recipes
Коментари към За какво да използваме маста?