Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки За какво да използваме маста?

За какво да използваме маста?

от 17 юли 2019г.
Редактор: Данна Панджарова
За какво да използваме маста? - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

При пърженето на бекон или по-мазно месо в тигана се отделя много мазнина, която на нас ни е добре позната! Това е мас, която ние използваме от столетия. Но в последно време нейната слава се позагуби, счита се за вредна и често изхвърляме ценната мазнина, вместо да я запазим.

Това е грешка, може да сте убедени. Маста от бекон например е много ароматна и е истинско съкровище, може да сте сигурни! А ако се чудите за какво да я използвате, сега ще ви дадем няколко идеи, които ще придадат на ястията ви повече вкус, а маста неусетно ще се превърне в любимата ви мазнина.

Не забравяйте, че според последни проучвания, животинските мазнини са в пъти по-полезни от рафинираните, каквато мазнина е олиото, така че дайте шанс на маста отново.

Как да стопите мазнина от бекон (мазно месо)?

Сигурни сме, че сте наясно с процеса, но все пак не пречи да припомним. Мазнината от бекон се получава много лесно. Когато пържите парченца мазно месо, то ще отдели мазнина, която след това просто трябва да прецедите, за да може да премахнете от нея всички остатъци месо.

След това съхранявайте в бурканчета и в хладилник. А когато решите да си изпържите яйца, например, сложете една лъжичка мас вместо олио.

Ако искате да извлечете максимум мазнина от бекона, сложете го в студен тиган и тогава затоплете. По този начин мазнините ще се разтворят равномерно. Също така пържете на средна температура и използвайте възможно най-дебелия тиган, който имате.

Много е важно да топите мазнината на по-слаба температура, иначе рискувате да получите силен аромат, който по-късно да ограничи използването на мазнината.

Когато сте готови използвайте ситно сито и прецедите бекона, направете го директно в буркана, в който ще съхранявате мазнината. А трайността на маста в хладилника е около 1 месец.

Какво да приготвите с маста?

Добре, вече имате бурканче с мас и е време да я използвате за нещо, ето и няколко идеи:

1. Печени зеленчуци

Разтопете мазнината на тиган или в микровълновата и полейте с нея зеленчуците. Разбъркайте и изпечете, а ако искате, може да добавите и малко хрупкав бекон за още по-голямо удоволствие.

2. Използвайте я за приготвяне на месо

Да, може да си мислите, че е излишно, но замислете се, колкото често при приготвянето на пържоли използвате олио? Почти винаги, нали? Вместо това сложете мас, може да не я разтопявате, а само да я втриете в месото. Това ще даде по-богат вкус.

3. Използвайте в тестени изделия

Когато приготвяте курабийки, кекс, баница или всичко тестено, за което се сетите, може да добавите мас вместо олио или масло. По този начин печивата ви ще са много по-пухкави и хрупкави.

4. Направете си пуканки

Да, не е нужно да си приготвяте пуканките в микровълнова, както знаете в пакетчетата за микровълнова има много съставки, които с радост бихте избегнали. Може да си направите пуканки в тенджера на тигана, а мазнината, която използвате, да е мас. Тогава ще са супер ароматни и много вкусни. Сложете няколко лъжици мас в голяма тенджера, затоплете и прибавете зърната царевица. Разклатете да се овалят в мазнина, след което изчакайте да започнат да пукат.

5. Използвайте в супи и яхнии

Може да обогатите вкуса на супите, като добавите малко мас, така тя ще се стопи по време на готвенето и ще отпусне своя аромат и вкус. Подходяща е както за месни, така и за зеленчукови супи.

Източник:

sodelicious.recipes

5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

БИОХЕРБА ГАЗ, МАС, ОЦЕТ ЛОСИОН ПРИ ВЪШКИ И ГНИДИ 75 мл
12.00лв.

БИОХЕРБА ГАЗ, МАС, ОЦЕТ ЛОСИОН ПРИ ВЪШКИ И ГНИДИ 75 мл

ПАВЛОВИЧА МАС 3+ години 100 мл
12.70лв.

ПАВЛОВИЧА МАС 3+ години 100 мл

Коментари към За какво да използваме маста?

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте За какво да използваме маста?
    www.framar.bg 
    на 08 June 2025 в 05:38
    Коментирайте "За какво да използваме маста?"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Диета с ниско съдържание на мазнини
  • Мехлем от прополис и мас лекува рани и херпес
  • Използвайте животинска мазнина за защита на лицето през зимата
  • За омазняване на бебешката кожа използвайте само естествени продукти
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 1 дни, 19 часа и 45 мин.

Какво представлява прозяването

преди 27 дни, 8 часа и 43 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 1 дни, 17 часа и 29 мин.

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 2 дни, 16 часа и 22 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 4 дни, 7 часа и 58 мин.

Кожен проблем по време на бременност - след посещение на козметик

преди 6 дни, 10 часа и 12 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

L-АРГИНИН капсули 500 мг * 50 HOLLAND & BARRETT

ДЖОНСЪН BEDTIME БЕБЕШКИ ШАМПОАН 500 мл

ГЛЮКОЗАМИН СУЛФАТ + КУРКУМА таблетки * 120 УЕБЪР НАТУРАЛС

АРОМАНДИСЕ КРИСТАЛИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОН 10 г

ГИНКО БИЛОБА ЕКСТРА капсули 120 мг * 300 УЕБЪР НАТУРАЛС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:04:35

ЗАФРИЛА таблетки 2 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:02:44

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: Н. Руменова от 06 юни 2025г. в 13:02:09

АНАФРАНИЛ таблетки 25 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:55:12

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:53:20
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival