Домашно кондензирано мляко
Необходими продукти:
1,5-2,0 л пълномаслено прясно мляко (още по-добре, ако използвате сметана)
1 кг захар
вода
Начин на приготвяне:
Изсипете захарта в съд (хубаво е, ако разполагате с такъв за варене на сладко), налейте малко вода и сложете на котлона, за да получите сироп. Нека се вари в продължение на 5 минути и тогава добавете млякото. Намалете котлона и разбърквайте периодично, докато се приготвя, за да не прегори. Трябва да варите дълго време. Получили сте кондензирано мляко, когато консистенцията стане гъста и лепкава.
Ако искате да затворите в бурканчета, налейте още горещото мляко в тях (добре измити и стерилизирани), затворете ги и оставете на студено място.
Коментари към Домашно кондензирано мляко