Диня в медена марината
Необходими продукти:
- 2 килограма диня
- 4 десертни лъжици течен мед
- 2 десертни лъжици захар
- 2,5 литра вода
- 160 милилитра оцет (9%)
- 1 супена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Динята трябва бъде узряла и да не е повехнала. Измийте я добре, без да отстранявате кората.
Нарежете плода на не много дебели парчета във вид на полумесец.
След това всяко разрежете на триъгълните с равни размери.
За да ви бъде по-лесно да подредите в буркани динята, отрежете ъглите на всяко резенче, както се вижда на следващата снимка. Не отстранявайте напълно твърдата част.
В предварително стерилизирани буркани (най-добре е да използвате с малък обем, за да може съдържанието им да се изяде наведнъж след отварянето) подредете плодовите парчета, така че да не остава прекалено много свободно пространство помежду им.
Залейте с вряща вода, която след 10 минути отцедете в съд, залейте още веднъж динята с кипяща вода и нея също прелейте в съда с първата доза.
Съда с течността поставете върху горещ котлон. Когато водата заври, добавете захарта и солта, разбъркайте добре, за да се разтворят.
След това сложете меда на части, пет минути по-късно налейте оцета и свалете съда от огъня.
Залейте динята в бурканите с горещата марината, затворете, обърнете съдовете с капаците надолу, увийте в одеяло и оставете така за едно денонощие.
Динята е готова за зимата.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: russianfood.com
Коментари към Диня в медена марината