Начало Хранене Е-тата в храните Други E999 - Квилая екстракт

E999 - Квилая екстракт (Quillaia extract)

E999 - Квилая екстракт (Quillaia extract) - изображение

Характеристика:

Квилая екстрактът е светлокафяв прах с розов оттенък, може да бъде и под формата на воден разтвор. Вкусът е стипчив и остър. Добавката се разтваря добре във вода. В природата се среща в кората на квилаята и в някои други дървета от семейство Rosaceae. Веществото се получава чрез водна екстракция на съседния на кората слой.

Употреба:

В хранително-вкусовата промишленост Е 999 може да се използва като емулгатор при производството на газирани ароматизирани безалкохолни напитки, бира. Също така добавката е средство за образуване на пяна в процеса на приготвяне на сладкарски изделия със съдържание на захар, в частност халва и сладолед. В хлебопроизводството екстрактът от квилая се употребява като овлажнител за готовата продукция. Благодарение на добавката съществено се удължава срокът на годност на изделията. В медицината веществото често влиза в състава на лекарства срещу кашлица, тъй като има отхрачващо действие. Хранителната добавка намира приложение като емулгатор при приготвянето на пасти за зъби, медицински шампоани, балсами за коса.

Въздействие върху човека:

Приема се, че екстрактът от квилая е безвреден за човека. Известно е, че хранителната добавка притежава редица полезни свойства, използвани в хуманната и ветеринарната медицина. В същото време има информация, че редовният прием на веществото чрез храната може да повлияе неблагоприятно върху организма, например: раздразнение на стомашно-чревния тракт, припадъци, увреждане на черния дроб, дихателни проблеми, спазми. Е 999 е разрешена за употреба в повечето страни по света.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлАлт. медицинаНормативни актовеСпортЛеченияХранене при...РецептиХрани и ястияИстория