Начало Хранене Е-тата в храните Други E967 - Ксилитол

E967 - Ксилитол (Xylitol)

E967 - Ксилитол (Xylitol) - изображение

Характеристика:

Ксилитолът представлява кристален бял прах с практически неуловим мирис и изразен сладък вкус, който по интензивност почти е равен на този на захарта. Оставя характерна хладина по езика. Добавката е достатъчно устойчива на нагряване и на киселини, разтваря се добре във вода, има средна степен на разтворимост в етилен, оцетна киселина, гликоли, пиридин, а в мастни разтворители не се разтваря. В природата се среща в плодовете, зеленчуците, дървесината на брезата, царевичните кочани, слънчогледовите люспи, обвивката на памука. По промишлен начин се получава от селскостопански отпадъци чрез редукция на ксилоза под налягане.

Въпреки че калоричността на ксилитола е сходна с тази на захарта, а сладостта е съпоставима с тази на захарозата, биологичната ценност на веществото е много ниска. Затова Е 967 е широко разпространен заместител на захарта за диабетици и хора, страдащи от затлъстяване, тъй като не влияе върху нивото на глюкозата в кръвта.

Употреба:

В хранително-вкусовата промишленост добавката Е 967 се използва при производството на нискокалорична продукция и такава без съдържание на захар. С помощта на веществото се придава сладост на десерти на основа на млечни продукти, плодове и зеленчуци, яйца, зърнени култури. Ксилитолът се добавя при направата на сухи мезета, сладоледи, мармалади, желета, плодове с глазура, бонбони, карамел, шоколад. Също така намира приложение в производството на изделия от сушени плодове, на основата на нишесте, тестени и сладкарски продукти. Веществото се употребява и при дъвки, горчица, сосове, месни изделия и колбаси, майонеза.

Добавката може да изпълнява роля на подсладител, овлажнител, стабилизатор и емулгатор.

В медицината влиза в състава на разтвори за инжектиране. Във фармацевтиката се използва в производството на сладки дъвчащи таблетки, витаминни комплекси, сиропи, подходящи за страдащи от диабет и затлъстяване.

Въздействие върху човека:

Не се споменава за максимално допустима безвредна доза за човека. Приема се, че хранителната добавка не представлява опасност за организма. Освен това, тя възпрепятства образуването на кариес. Знае се, че прекомерната употреба на веществото (над 20 г на един прием или над 50 г на ден) води до подуване на корема, метеоризъм, диария.

2.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛюбопитноСоциални грижиНовиниЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаСпортЛеченияХранене при...