E965 - Малтитол, Хидрогениран глюкозен сироп (Maltitol, Hydrogenated glucose syrup)
Характеристика
Малтитолът представлява бели кристали или бял кристален прах без мирис. Вкусът е изразен сладък и е равен на около 80% от сладостта на захарозата. Добавката е устойчива на хидролиза, добре се разтваря във вода, значително по-лошо в алкохол, в мастни разтворители не се разтваря. Получава се от нишесте (царевично или картофено) чрез каталитично хидрогениране на малтоза или на сиропи с високо съдържание на малтоза. Калоричността на Е 965 е значително по-ниска, в сравнение с тази на фруктозата или захарта. Не влияе съществено върху нивото на глюкозата в кръвта, затова може да се консумира от диабетици.
Употреба
В хранително-вкусовата промишленост веществото намира приложение за подслаждане на десерти и аналогични продукти. Влиза в състава на сладоледи, сладка, мармалади, желета, плодови изделия с глазура, тестени продукти (чиято калоричност е понижена), дъвки, карамел, бонбони, шоколад, безалкохолни и слабоалкохолни напитки, сушени плодове. Също така, веществото може да се срещне в горчици, сосове, специални диетични продукти.
Във фармацевтиката малтитолът се използва за подслаждане на таблетки, дъвчащи витамини, сиропи и др.
Въздействие върху човека
В специализираната литература не се среща максимално дневно количество, което да е безопасно за човека. Хранителната добавка Е 965 се смята за безвредна за организма, но е известно, че консумацията на повече от 90 г от този заместител на захарта води до подуване на корема, диария, метеоризъм. В същото време веществото не предизвиква развитието на кариес и не повлиява особено нивото на кръвната захар.
Коментари към E965 - Малтитол, Хидрогениран глюкозен сироп (Maltitol, Hydrogenated glucose syrup)