Начало Хранене Е-тата в храните Други E954 - Захарини

E954 - Захарини (Saccharines)

E954 - Захарини (Saccharines) - изображение

Характеристика:

Захаринът е бял или безцветен кристален прах или кристали с изразен сладък вкус (около 500 пъти по-сладък от захарта). Веществото няма мирис, има специфичен метален горчив привкус. Захаринът е устойчив на хидролиза и топлина, разтваря се добре във вода, в различни алкохоли степента на разтворимост е средна, в мастни разтворители практически не се разтваря. Приемайки се с храната, добавката се отделя от организма чрез урината, оставайки в непроменен вид. Проведени опити над животни показват, че прекомерната употреба на подсладителя води до развитието на новообразувания на пикочния мехур.

Употреба:

В хранително-вкусовата промишленост захаринът се използва като заместител на захарта в продукти, предназначени за страдащи от захарен диабет или затлъстяване. Също така намира приложение в производството на подсладени безалкохолни напитки и сладки изделия. Добавката не се използва самостоятелно, заради специфичния си горчиво-метален привкус, а влиза в състава на продуктите в комбинация с други подсладители. Съдържа се безалкохолни и слабоалкохолни напитки, десерти, сухи мезета, сладолед, полуготови супи, плодови, зеленчукови и рибени консерви и др. Може да се използва при приготвянето на сладко-кисели сосове, сладкарски и тестени изделия, шоколад, сладки млечни и киселомлечни продукти, сладка, мармалади, конфитюри, дъвки. Всички тези продукти се определят като нискокалорични, диетични или със специално предназначение (за болни от захарен диабет или затлъстяване).

Е 954 намира приложение и във фармацевтиката, козметиката, при производството на храна за животни и др.

Въздействие върху човека:

Приема се, че безопасното за човешкия организъм количество е максимум 5 мг на килограм телесно тегло за денонощие. При проведени лабораторни изследвания върху гризачи е установено, че консумацията на големи количества от хранителната добавка Е 954 е много вероятно да доведе до рак на пикочния мехур.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛюбопитноХранене при...ИсторияРецептиФизиологияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлБотаникаСоциални грижиАлт. медицинаСпортНормативни актовеЛечения