Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Е-тата в храните Други E927 - Азодикарбонамид

E927 - Азодикарбонамид (Azodicarbonamide)

от 08 окт 2012г., обновено на 06 ное 2019г.
Редактор: Ваня Боянова
E927 - Азодикарбонамид (Azodicarbonamide) - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Характеристика

Азодикарбонамидът, азобисформамидът или E 927 е химическо съединение, което се използва като хранителна добавка за избелване и увеличаване на срока на годност на хляба. E 927 е кристален прах, който няма мирис, но има цвят, вариращ от светло жълто до червено-оранжево. Популярните вериги за бързо хранене използват тази добавка в хлебните си продукти -  багети, хлебчета, кифлички, кроасани, крутони и други. Агенцията за контрол на храните и лекарствата твърди, че азодикарбонамидът може да се използва безопасно, като добавка E 927 в нива до 45 ppm като подобрител за тесто и избелваща съставка. Използва се и като разпенващ агент при производството на пластмасови уплътнители в металните капачки, с които се затварят стъклени буркани.

Употреба

Добавката E 927 се използва, за да направи хляба по-бял, реагирайки с каротена в брашното. Подобрява здравината на тестото и способността му да задържа газ, правейки хляба по-еластичен. Използването на азодикарбонамид като избелващ агент и подобрител за тесто не е задължително за приготвянето на хляб и има алтернативни съставки, одобрени за употреба.

Храните, в които се съдържа азодикарбонамид са кифлички, гевреци, английски мъфин, крутони, сусамови гризини, кроасани, сандвичи, печива, ориз, дъвки, брашно, зърнени храни и много други.

Основната употреба на азодикарбонамида е в производството на пенеста пластмаса като добавка. Термичното разлагане на
Е 927 води до отделянето на азотни, въглеродни окиси, въглероден диоксид и амонячни газове, които се улавят в полимера
като мехурчета и образуват разпенено изделие.

Азодикарбонамидът, който се използва в пластмасите и изкуствената кожа, може да бъде чист или модифициран. Чистият обикновено реагира при около 200 градуса. В пластмасовата, кожената и други индустрии модифицираният има средна температура на разлагане 170 градуса. В него се съдържат добавки, които ускоряват реакцията или реагират при по-ниски температури.

Азодикарбонамидът, като разпенващ агент в пластмасите, е забранен в Европа от август 2005 г. за производството на пластмасови
изделия, които са предназначени за пряк контакт с храни.

Противопоказания

Според Световната здравна организация (СЗО) E 927 може да предизвика симптоми като дразнене в очите или в носа, алергии и астма. В
някои случаи и много чувствителна реакция на кожата. Тези симптоми предимно възникват при някои хора, които работят на места, където
се произвежда или обработва в суров вид азодикарбонамидът. Наличните данни са ограничени до тези трудови среди.

Във Великобритания изпълнителният директор по здравеопазване и безопасност определи азодикарбонамида като респираторен сенсибилизатор (възможна причина за астма) и определи, че върху опаковките трябва да бъде обозначен с надпис "Може да повиши чувствителността при вдишване". Азодикарбонамидът, като добавена съставка в храната, трябва да бъде посочен на етикета на продукта под наименованието "азодикарбонамид", "ADA" или "E927".

Два подозрителни химикала се образуват при изпичане на хляб с азодикарбонамид. Един от продуктите на разпадане е семикарбазид, който предизвиква рак на белите дробове и кръвоносните съдове при мишки, но представлява незначителен риск за хората. Вторият продукт на разпадане е уретанът, който е признат канцероген. Когато азодикарбонамидът се използва в максимално допустимото му ниво, това води до леко повишени нива на уретан в хляба, които представляват малък риск за хората.

Поради възникнали притеснения за безопасността и ефектите на съединението върху човешкото тяло, на 10 февруари 2014 г. е предложено от сенатора на САЩ Чарлз Шумър да се забрани употребата на добавката E927 в храната. Насоките на Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) относно безопасността на храните и здравето за корпорациите позволяват използването на азодикарбонамид, общопризнат е като безопасна добавка. В САЩ азодикарбонамидът е разрешен да се добавя към брашна в нива до 45 ppm. В Австралия и Европа използването на азодикарбонамид като хранителна добавка е забранено, а ако я използвате в Сингапур, ще получите до 15 години затвор и глоба почти половин милион долара.

Източник:

ehso.com; eur-lex.europa.eu

3.7/5 3 оценки

Коментари към E927 - Азодикарбонамид (Azodicarbonamide)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте E927 - Азодикарбонамид (Azodicarbonamide)
    www.framar.bg 
    на 16 July 2025 в 00:31
    Коментирайте "E927 - Азодикарбонамид (Azodicarbonamide)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Други
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 4 дни, 14 часа и 35 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 6 дни, 14 часа и 12 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 11 дни, 12 часа и 32 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 18 дни, 8 часа и 42 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 20 дни, 1 час и 23 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 32 дни, 8 часа и 14 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 32 дни, 15 часа и 16 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 36 дни, 7 часа и 33 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПАНТЕНОЛ СТИК ЗА УСТНИ SPF 15 4.5 г

АЛАЙВ КОМПЛЕКТ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ таблетки * 30 NATURE'S WAY + МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY

БИОХЕРБА ТЕРМОГЕНЕН КОМПЛЕКС + ХОЛИН капсули * 60

БИОХЕРБА СУПЕР СТРЕС - B КОМПЛЕКС + ВИТАМИН C капсули * 100

МАТИСЪН КИСЕЛИНЕН БАЛАНС таблетки * 60

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

КСИМЕБАК филмирани таблетки 200 мг * 14

Коментар на: Кресна от 15 юли 2025г. в 16:31:05

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Коментар на: Стела от 15 юли 2025г. в 15:20:12

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Коментар на: Стела от 15 юли 2025г. в 15:18:06

ЛИЦЕРОЛ унгвент 70 мл PHYTO LIFE

Коментар на: Мирела от 15 юли 2025г. в 15:15:37

БИОХЕРБА ДЕМИР БОЗАН + ТИАМИН капсули 240 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 юли 2025г. в 14:27:44
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival