E913 - Ланолин (Lanolin)
Характеристика
Хранителната добавка Е 913 представлява жълто-кафяво гъсто вискозно вещество. Линолинът притежава изразен омекотяващ ефект при втриване в кожата. Има особена миризма. Добива се от овча вълна. Като цяло, това е смес от висши мастни киселини с естери на многовалентни алкохоли и свободни многовалентни алкохоли.
Е 913 е устойчива на различни външни фактори, което дава възможност за продължителното й съхраняване, без да се повлияват свойствата. Ланолинът се разтваря добре в хлороформ, бензен, етер. На практика не се разтваря в спирт и вода.
Употреба
В хранително-вкусовата промишленост Е 913 се използва в качеството си на глазилащ агент. Влиза в състава на смеси за покриване на плодове (ябълки, ананас, праскови, круши, пъпеши, сливи, мандарини, грейпфрут, портокали, лимони, лайм и др.). Ланолинът е част от глазурите за бонбони, шоколад, дражета, сладкарски тестени изделия, дъвки, кафе на зърна, ядки. Често веществото е съставка за кремове, също на балсами за коса, където подобрява структурата на косъма. В медицината на основата на ланолин се произвеждат много мази, медицински пластири, превръзки.
За кърмещи жени се произвежда високопречистен ланолин, който се използва за лечение и профилактика на разранени зърна.
Въздействие върху човека
Веществото не представлява опасност за човешкото здраве. Високопречистеният вариант в състава на мазите за разранени зърна не вреди на новороденото. Добавката много добре овлажнява кожата, прави я по-мека и деликатна. Изследвания показват, че ланолинът може да предизвика алергична реакция под формата на кожен обрив.
Коментари към E913 - Ланолин (Lanolin)