Начало Хранене Е-тата в храните Други E901 - Пчелен восък

E901 - Пчелен восък (Beeswaxes)

E901 - Пчелен восък (Beeswaxes) - изображение

Характеристика:

Хранителната добавка Е 901 е смес от сложни естери на висши алкохоли с висши мастни киселини, а също въглеводороди, свободни мастни алкохоли и свободни мастни киселини. Това сложно органично съединение не е нищо друго, освен продукт на медоносните пчели. От восъка пчелите построяват восъчни пити. Добавката представлява твърдо пластично вещество, цветът е от бял до жълтеникавокафяв и кафяв, притежава специфичен меден мирис. При температура от 35 градуса восъкът се става пластичен, а при понижаване на температурата се троши, чупи.

Е 901 не се разтваря в глицерин; разтворимостта в алкохол не е добра; в етерични масла, мазнини, терпентин, парафин, бензен, етер и хлороформ има високи показатели за разтворимост.

Пчелният восък се получава от медени пити, чрез разтапяне с гореща вода или пара, или с помощта на слънчевата топлина. Разтопеният восък се филтрира, при необходимост се избелва.

Употреба:

В хранително-вкусовата промишленост белият и жълтият восъци се използват в качеството си на вещества за гланциране. С тях покриват пресни цитрусови плодове, ананаси, пъпеши, праскови, ябълки и круши, за да се предотврати гниенето им. С тях покриват питите сирена и кашкавали, за да не се допуска изсъхване на продуктите и да се съхраняват по-дълго време. Често Е 901 намира приложение в сладкарството: прибавя се в бонбони, шоколади, дражета, ядки, кафе на зърна, тестени захарни изделия. Може да се срещне в състава на биологично активни добавки и в този на дъвките.

Освен в хранително-вкусовата промишленост, добавката е основен елемент при производството на свещи. Също така восъкът се употребява и в тежката промишленост за производството на форми за леене. С помощта на пчелния восък се приготвят полиращи средства за дървени изделия, мебели, паркети.

Добавката Е 901 намира широко приложение във фармакологията и медицината, благодарение на бактерицидните си свойства. Восъкът влиза в състава на много мази и лечебни мазила за лечение на изгаряния, рани, язви, възпаления на лигавиците и кожата. Освен това, белият и жълтият восъци се използват за приготвянето на натурална козметика. Е 901 е основна съставка при направата на кремове, мази, червила, сухи дезодоранти.

Въздействие върху човека:

Многобройни изследвания говорят за различни благоприятни влияния на хранителната добавка Е 901 върху човешкия организъм. Бактерицидните качества на восъка са познати и се използват още преди новата ера. Въпреки това, вътрешният прием на восък трябва да се осъществява под лекарско наблюдение, защото в противен случай може да се стигне до проблеми със стомашно-чревния тракт.

3.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЕ-тата в хранитеСоциални грижиЛайфстайлАлт. медицинаЛюбопитноСпортНормативни актовеЛеченияХранене при...