Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E578 - Калциев глюконат

E578 - Калциев глюконат (Calcium gluconate)

E578 - Калциев глюконат (Calcium gluconate) - изображение

Характеристика:

Хранителната добавка Е 578 е достатъчно изследвана и е широко разпространена в различни отрасли. Калциевият глюконат представлява бял кристален или гранулиран прах, разтворим е във вода, а в алкохол и етери разтворимостта му не е добра. Добавката се получава по синтетичен начин и съдържа около 9% калций.

Употреба:

В хранително-вкусовата промишленост добавката Е 578 влиза в състава на различни сладка, млечни смеси за деца, напитки, съдържащи кафе. Тя намира приложение и в производството на козметика, също така се употребява и в селското стопанство при приготвянето на храна за животни.

Въздействие върху човека:

Калцият е необходим за нормалното функциониране на централната нервна и сърдечно-съдовата системи, за поддържането на водно-електролитния баланс. Лекарството "Калциев глюконат" компенсира недостига на калций като по този начин допринася за подаването на нервните импулси, за свиването на скелетната мускулатура, също за съсирването на кръвта и формирането на костната тъкан. То се предписва при заболявания като: остеопороза, рахит, хипопаратиреоидизъм. Калциевият глюконат е показан по време на бременност и кърмене, при кървене с различна етиология, при някои заболявания на черния дроб и бъбреците. Големи количества от хранителната добавка Е 578 може да предизвикат разстройство на стомашно-чревния тракт.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛеченияЗдравни съветиНормативни актовеФизиологияЛюбопитноНовиниСоциални грижиЛайфстайлАлт. медицинаСпортХранене при...ПатологияСъставкиЗаболявания (МКБ)СнимкиИсторияИзследванияБотаникаКлинични пътекиТестовеПроизводителиХрани и ястия