Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E575 - Глюконо-делта-лактон

E575 - Глюконо-делта-лактон (Glucono delta-lactone)

E575 - Глюконо-делта-лактон (Glucono delta-lactone) - изображение

Характеристика:

Глюконо-делта-лактон, или вътрешен естер на глюконовата киселина, спада към групата на хранителните добавки с широко приложение. Представлява бели кристали или кристален прах без специфичен мирис. Среща се в стафидите и в други сушени плодове, съдържащи глюконова киселина. Синтезира се чрез концентриране на глюконова киселина до 80%. Е 575 влиза в списъка на одобрените от ЕС хранителни добавки. Притежава способността да подобрява външния вид на продуктите, удължава срока им на годност, регулатор на киселинността е.

Употреба:

Глюконо-делта-лактонът се използва като сгъстител при приготвянето на соева извара (прави я по-бяла и по-нежна), като желираща съставка в процеса на производство на сирена и киселомлечни продукти. Намира широко приложение в месопроизводството - добавя се в колбаси, кренвирши, рула, за да им придаде нужния цвят. Също така съкращава времето за термична обработка, ускорява узряването и оцветяването на колбасите и натуралните полуфабрикати, участва в придаването на вкуса. Освен това подсилва цвета, което намалява необходимостта от употреба на токсични вещества, нитрити. В сокове, конфитюри, мармалади и пълнежи добавката Е 575 изпълнява роля на подкислител (регулира киселинността). Веществото запазва по-дълго време свежестта на рибата и морските продукти. Активно се използва при приготвянето на тесто за пици, галета, бисквити, за по-бързото осоляване на рибата. Трябва да се знае, че при продължително съхранение на продуктите, те променят вкуса си, което се дължи на наличие на добавката в състава им.

Глюконо-делта-лактонът намира приложение и във фармакологията, козметиката и химичното производство.

Въздействие върху човека:

Няма определена максимално допустима дневна доза от хранителната добавка. Тя се отнася към безопасните за човешкото здраве вещества, употребява се широко в хранително-вкусовата промишленост от всички страни по света, действа положително върху намаляването на нитритите в крайната продукция. Не са известни случаи, в които Е 575 е нанесла вреда.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияСоциални грижиНовиниЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлСпортХранене при...ИсторияСъставкиТестовеФизиологияСнимкиБотаникаПроизводителиХрани и ястия