Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E570 - Стеаринова киселина

E570 - Стеаринова киселина (Stearic acid)

E570 - Стеаринова киселина (Stearic acid) - изображение

Характеристика:

Стеариновата киселина се среща и под наименованието мастните киселини. Отнася се към групата на емулгаторите. Получава се при химична обработка на мазнини с растителен и животински произход. Киселините не се различават при крайния продукт. Разделят на наситени, полинаситени и ненаситени - в зависимост от положението във веригата на двойните връзки.

Съществуват и незаменими мастни киселини, т. е. такива, които организмът не е в състояние да синтезира сам.

Употреба:

Добавката Е 570 се използва в хранително-вкусовата промишленост в качеството си на пяна стабилизатор. Предотвратява утаяването. Намира приложение при сладкарските изделия, коктейли, сладолед и други десерти, при които се изисква разбиване при направата. Може да се употребява и като глазиращо средство - когато се нанесе върху повърхността на даден продукт, образува лъскав защитен слой. Освен това добавката има способността да предотврати или да намали образуването на пяна. Използва се и като основа за сапуни.

Въздействие върху човека:

Мастните киселини са необходими за човешкия организъм незаменими вещества, които трябва да се набавят чрез храната. Те нормализират работата на кръвоносните съдове, повишават устойчивостта на организма към външни влияния. Киселините, които са с растителен произход дават на човек енергия. Правилната употреба на мастните киселини допринася не само за добро храносмилане, но и стимулира работата на главния мозък. Но трябва да се знае, че злоупотребата с тях може да бъде причина за развитието на различни заболявания.

3.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияСоциални грижиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноЛайфстайлСпортХранене при...ИсторияСъставкиТестовеФизиологияСнимкиБотаникаПроизводителиХрани и ястия