E363 - Янтарна киселина (Succinic acid)
Характеристика
Янтарната киселина е добавка с изразени антиоксидантни свойства. Антиоксидантите са в състояние да намалят скоростта на окисление и да предпазят продуктите от гранясване. Могат да бъдат с естествен произход или синтезирани химически.
Е 363 представлява безцветни кристали, лесноразтворими във вода и алкохол. За първи път, веществото е било получено през ХVІІ век при дестилация на кехлибар, в който се съдържа. Днес се добива чрез хидрогениране на малеинов анхидрид.
Е 363 е естествено вещество, което се съдържа във всички растения и организми; влиза в списъка с одобрените от ЕС хранителни добавки.
Употреба
Янтарната киселина се използва за регулиране на киселинността (обикновено се добавя в напитки, карамел, дъвки и др.), в сухи ароматизирани десерти, в желирани десерти, в сухи смеси за приготвяне на напитки в домашни условия. Намира приложение в лечението на алкохолни натравяния и тяхното предотвратяване. Веществото се употребява в производството на пластмаси, лекарства, също в аналитичната химия.
Въздействие върху човека
Янтарната киселина притежава силни възстановителни свойства, подобрява работата на вътрешните органи, повишава имунитета, понижава нивото на кръвната захар, освобождава организма от токсичните вещества, помага за нормализиране функциите на нервната система, стимулира дейността на главния мозък. В комбинация с глюкоза, Е 363 поддържа тонуса на организма. Това е може би единствената добавка, която се приема за безвредна и се предписва и за деца. Дневната доза за възрастни варира от 1/2 до 3 таблетки, а при децата зависи от възрастта им.
Коментари към E363 - Янтарна киселина (Succinic acid)
Дари Димитрова
От къде мога да си купя янтарна киселина?
Здравейте! Не разполагаме с информация.
От къде мога да си купя янтарна киселина?