E296 - Ябълчена киселина (Malic acid)
Характеристика на ябълчена киселина
Ябълчената киселина (E296) представлява безцветни кристали, които се разтварят бързо във вода и спирт. При температура от 100 градуса се разтопява лесно. Първоначално киселината се е извличала от неузрели ябълки и има свойства на хидрокси киселини, солите й се наричат малати. Добавката Е 296 е един от най-важните компоненти за метаболизма на живите организми, където взема участие под формата на малат. Ябълчената киселина се съдържа в естествен вид в неузрелите ябълки, зеленото грозде и други подобни растения с кисел вкус. Тази киселина се открива в тютюна под формата на никотинови соли.
Употреба на ябълчена киселина
Добавянето на Е 296 в хранителните продукти помага за поддържането на определени стойности на рН в състава им. Киселината намалява съдържанието на рН в храните, използването на основи го увеличава.
Ябълчената киселина намира приложение в производството на хранителни продукти за регулиране на киселинността или за придаване на лек кисел вкус. Употребява се във винопроизводството, в сладкарството, в направата на плодови напитки. Във фармацевтиката, на основата на тази киселина, се правят някои лекарства (слабителни, за лечение на сухожилия, срещу дрезгав глас), в козметиката се използва като съставна част на козметични средства, също е компонент на лака за коса.
Въздействие върху човека
Хранителната добавка Е 296 е разрешена за употреба в хранително-вкусовата промишленост и добавена в храната е напълно безопасна. Разбира се, всичко зависи от количеството в състава на продуктите. Киселината е важен елемент за междинния метаболизъм в човешкия организъм, подобрява тонуса, помага на страдащите от хипертония, действа благоприятно върху усвояването на лекарства, върху черния дроб и бъбреците, предпазва еритроцитите от влиянието на някои медикаменти (особено противоракови). Няма определено допустимо дневно количество.
Коментари към E296 - Ябълчена киселина (Malic acid)