E270 - Млечна киселина (Lactic acid)
Характеристика
Млечната киселина се отнася към консервантите и е предназначена за безопасността на продуктите, спирайки развитието на патогенни бактерии. Добавката представлява прозрачна течност, без утайка и мътност, а мирисът и вкусът - характерни за киселината. Това е напълно натурален продукт и се приема за биологично безопасна съставка.
Е 270 се среща в млечно-киселите продукти, образува се в тестото в процеса на ферментация, при ферментирането на захарни разтвори и млечни продукти с млечно-кисели бактерии.
Употреба
Млечната киселина е натурална хранителна добавка и е разрешена за използване без всякакви ограничения в хранително-вкусовата промишленост. Намира широко приложение в производството на безалкохолни напитки и някои видове бира, незаменима е в качеството си на биологична и естествена добавка при направата на сирена, кисели млека, майонези и различни киселомлечни напитки. Употребява се и в други отрасли: консервна, месопреработвателна, маслодайна и други области. В селското стопанство - при приготвянето на фураж, във ветеринарната практика – като антисептично средство. Тази киселина значително увеличава срока на годност на продуктите.
Въздействие върху човека
Млечната киселина се образува в човешкия организъм при естественото разграждане на глюкозата. Глюкозата е основен източник на необходимата енергия за мозъка и мускулите. Колкото по-интензивна е мускулната работа, толкова повече се активизира образуването на млечна киселина.
Трафикът на млечна киселина, участваща в метаболизма при възрастни, варира от 110 до 160 грама на денонощие. Излишното количество се отделя чрез бъбреците, без да уврежда организма.
Кисело-млечните продукти, съдържащи веществото, са необходими за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт. Продуктите с наличие на млечна киселина са разрешени за употреба в бебешката храна.
Коментари към E270 - Млечна киселина (Lactic acid)
Иванова
Здравейте Фрамар!Имам въпрос за млечната киселина.Ако тя е вложена в хранителен продукт,например хляб,хората с непоносимост към млечните продукти могат ли да консумират дадения продукт?Не мога да разбера млечната киселина има ли общо с млечните протеини,тоест в нея има ли да речем казеин?Предварително ви благодаря за отговора,който се надявам да ми помогне!Пожелава ви успешна и приятна седмица:)
Здравейте! Млечната киселина не съдържа млечен протеин и не е необходимо да бъде избягвана от алергични към млякото хора.
Здравейте Фрамар!Имам въпрос за млечната киселина.Ако тя е вложена в хранителен продукт,например хляб,хората с непоносимост към млечните продукти могат ли да консумират дадения продукт?Не мога да разбера млечната киселина има ли общо с млечните протеини,тоест в нея има ли да речем казеин?Предварително ви благодаря за отговора,който се надявам да ми помогне!Пожелава ви успешна и приятна седмица:)