E239 - Хексаметилен тетрамин (Hexamethylene tetramine)
Характеристика
Хранителната добавка с индекс Е 239 се отнася към консервантите, отговорна е за съхраняването на продуктите, предотвратявайки размножаването на гъбички и бактерии. На външен вид веществото представлява стъкловидни мъниста или прах с леко сладък вкус, без никакъв мирис. Получава се при кондензирането на формалдехид с амоняк. Примеси: амониева сол, свободен формалдехид и неговите и неговите полимери.
Употреба
Допустимото дневно количество е 0,15 мг на един килограм телесно тегло. Добавката е забранена за използване в повечето страни по света. В ЕС се допуска при производството на сирене Проволоне, но не повече от 600 мг/л.
Е 239 намира приложение като свързващ агент при производството на смола, гумено - текстилни лепила, протеинов модификатор, в състава на експлозиви. В никакъв случай да не се употребява от деца!
Въздействие върху човека
Трябва да се отбележи, че Е 239 е клетъчна отрова (предвид въздействието върху организма), която се определя с формалдехида, освобождаващ се в кисела среда. Този процес протича много бавно, но метенаминът може да се използва за дезинфекция на отделителната система, защото се изхвърля чрез бъбреците в непроменен вид. Взаимодействайки с протеина от продукта, който се консервира, формалдехидът води до денатурация и втвърдяване на това вещество, затова усвояването на белтъка се понижава рязко. Полученото променено протеиново вещество и неговата вреда не са определени, защото формалдехидът е забранен за употреба в хранително-вкусовата промишленост, а използването на метенамин е ограничено. Известно е, че Е 239 води до ракови заболявания, алергични реакции, поглъща се от кожата под формата на всякакви разтвори и може да предизвика алергично кожно възпаление.
Коментари към E239 - Хексаметилен тетрамин (Hexamethylene tetramine)