E235 - Натамицин (Natamycin)
Характеристика
Хранителната добавка Е235 (натамицин или пимарицин) е щам, който се получава по изкуствен начин чрез ферментация на бактерии Streptomyces natalensis. Консервантът е слаборазтворим във вода и алкохол, достатъчно ефективен е дори при малки концентрации. Натамицинът, по произход, е естествен противогъбичен консервант Е 235, който се използва широко в хранително-вкусовата промишленост. Силен противогъбичен антибиотик е, много чувствителен е на светлина, стабилен е на тъмно. Отнася се към веществата с ниско ниво на опасност за човешкия организъм.
Употреба
Консервантът Е 235 дълги години се използва в хранителната промишленост за предотвратяване развитието на гъбички в месото, млечните продукти и сладкарските изделия. Често натамицинът се прилага при производството на сирене като обвивка на продукта, остава на повърхността му, защото се нанася чрез напояване на крайния продукт или чрез потапянето му в разтвор. В някои страни е позволено да се обработват и колбаси с натамицин.
Добавката Е 235 намира широко приложение в медицината като антибиотик за лечение на гъбични заболявания по кожата, болести на стомашно-чревния тракт и лигавиците, например дерматомикоза, кандидоза на кожата и ноктите, остра атрофична кандидоза, гъбични заболявания на устата, външен отит, гъбички по очите и клепачите и други заболявания, предизвикани от дрожди и подобни на тях гъбички. От натамицин се произвеждат свещички, таблетки, кремове, суспензии. За разлика от низина, това вещество влияе само върху гъбичките и не спира растежа на бактериите.
Въздействие върху човека
Хранителната добавка Е 235 не е токсична, но при високи концентрации (над 500 мг на 1 кг телесно тегло) може да предизвика гадене, повръщане, диария. Консервантът е антибиотик, убива не само вредните за жизнените функции на човека гъбички, но и полезните микроорганизми. Това е причината веществото да се употребява в хранителните продукти в строго ограничени количества. Максимално допустимата дневна доза е до 0,3 мг на килограм телесно тегло. В някои страни е забранено използването на консерванта в хранително-вкусовата промишленост.
Коментари към E235 - Натамицин (Natamycin)