E234 - Низин (Nisin)
Характеристика
Хранителната добавка Е 234 (или низин) е пептиден антибиотик, протеин, образуван от микроорганизма Streptococcus lactis. Получава се чрез ферментация с помощта на бактерията Lactococcus Lactis на основата на природни субстрати (глюкоза, мляко). Низинът се разтваря добре във вода, което съществено разширява диапазонът му на приложение. Представлява прах със светъл цвят (от бял до бежов). В състава на консерванта влизат аминокиселинни остатъци, които не се срещат в други протеини. Добавката Е 234 възпрепятства растежа на грам - положителните бактерии, в това число и такива като стептококи, стафилококи и други, но не е ефективен в борбата с грам - отрицателните бактерии, мухъла и дрождите. Отнася се към веществата с ниско ниво на опасност.
Употреба
Низинът се използва активно в хранително-вкусовата промишленост за обработване на млечни и месни продукти, в производството на сирене, масло, сладкарски изделия, консервирани гъби, зелен грах и други бобови култури. Благодарение на свойствата си, консервантът Е 234 намалява времето за термична обработка на продуктите, понижава температурните въздействия, запазвайки повече полезни вещества. Например, бета - каротинът се съхранява напълно при добавяне на добавката, а съдържанието на витамин С намалява с около 30%. Освен това, Е 234 се употребява при транспортирането на млечни продукти, при узряването на виното, при обвивки на колбаси и сирена. В медицината намира приложение като антибиотик.
Въздействие върху човека
Както много антибиотици, и низинът е в състояние да убива не само вредните бактерии, но и полезните. Поради тази причина не се препоръчва прекомерната консумация на продукти, съдържащи добавката. Допустимата дневна доза низин за човешкия организъм е 3000 единици на килограм телесно тегло. Хранителната добавка е разрешена за използване в много страни по света.
Коментари към E234 - Низин (Nisin)