E230 - Бифенил, Дифенил (Biphenyl, Diphenyl)
Характеристика
Хранителната добавка Е 230 (бифенил или дифенил) е ароматен въглеводород, който се разваря бързо в органични разтворители като етер, спирт, бензол и много други. Тази добавка не се разтваря във вода, представлява консервант, който предпазва продуктите от гъбички и бактерии. Дифенил Е 230 е химически стабилен, няма мирис и вкус, в естествен вид се съдържа в суровия петрол, във въглищния катран, в природния газ и се получава от тях чрез дестилация. Големи количества от веществото, необходими в производството, се получават от бензол, при термична дехидратация. Поради тази причина в консерванта Е 230 често се срещат примеси: фенил фенол, окси дибензол, различни ароматни съединения с по-висока степен на полимеризация.
Употреба
Като хранителна добавка, Е 230 се използва за запазване на външния вид на цитруси по време на транспортирането им от далечни страни. Консервантът се нанася върху кората на плодовете, затова, преди да консумирате ги измивайте добре, за да избегнете вредното въздействие на веществото върху организма. Дифенилът намира приложение също: в обработката на кожи като антисептик, при производството на някои незапалими трансформаторни масла, в направата на оцветители, като охлаждащ агент в ядрени реактори. Веществото е забранено за употреба в някои страни като хранителна добавка.
Въздействие върху човека
Дифенилът, а значи и Е 223, е изключително токсичен за сърдечно-съдовата система, за черния дроб, за нервната система, за бъбреците. Но, ако количеството на един килограм телесно тегло е в рамките на допустимите 0,5 мг, дифенилът се разпада в организма на нетоксични съединения и сполучливо се отделя с урината. Прахът на веществото потиска дейността на централната нервна система, може да предизвика силни алергични реакции, кожни заболявания, дразни дихателните пътища и лигавицата на очите.
Коментари към E230 - Бифенил, Дифенил (Biphenyl, Diphenyl)