E1100 - Амилаза (Amylase)
Амилазата (хранителна добавка Е 1100) е храносмилателен ензим, глюкозил хидролаза, която разгражда нишестето до олигозахариди. През 1833 година френският химик Анселм Пайа описва диастазата - ензим, който разделя нишестето до малтоза. Така, амилазата се превръща в първият изследван ензим. Той се съдържа в слюнката, която се явява първият етап от преработката на храната.
Съществуват 3 вида амилаза:
Алфа-амилаза
Слюнчеста амилаза и амилаза на задстомашната жлеза се отнасят към този тип. Веществото се съдържа в организма на животните като основен хранителен ензим; открива се и в някои растения.
Бета-амилаза
Бета-амилаза е ензим, присъстващ в бактериите, гъбите и растенията, но липсва у животните. С наличието на това вещество се обяснява сладкия вкус на узрелите плодове (защото ензимът разгражда нишестето в захар)
Гама-амилаза
Гама-амилаза е най-активната амилаза в киселинна среда.
В хранителната промишленост, това вещество се използва като подобрител на брашното и хляба; добавяйки я към тестото, амилазата придава специфичен вкус на хляба и помага за втасването на тестото.
Понякога добавката Е 1100 ускорява процеса на ферментация.
Коментари към E1100 - Амилаза (Amylase)