Начало Хранене Е-тата в храните Други E1100 - Амилаза

E1100 - Амилаза (Amylase)

E1100 - Амилаза (Amylase) - изображение

Амилазата (хранителна добавка Е 1100) е храносмилателен ензим, глюкозил хидролаза, която разгражда нишестето до олигозахариди. През 1833 година френският химик Анселм Пайа описва диастазата - ензим, който разделя нишестето до малтоза. Така, амилазата се превръща в първият изследван ензим. Той се съдържа в слюнката, която се явява първият етап от преработката на храната.

Съществуват 3 вида амилаза:

- алфа-амилаза - слюнчеста амилаза и амилаза на задстомашната жлеза се отнасят към този тип. Веществото се съдържа в организма на животните като основен хранителен ензим; открива се и в някои растения.

- бета-амилаза - ензим, присъстващ в бактериите, гъбите и растенията, но липсва у животните. С наличието на това вещество се обяснява сладкия вкус на узрелите плодове (защото ензимът разгражда нишестето в захар)

- гама-амилаза - най-активната амилаза в киселинна среда.

В хранителната промишленост, това вещество се използва като подобрител на брашното и хляба; добавяйки я към тестото, амилазата придава специфичен вкус на хляба и помага за втасването на тестото.

Понякога, добавката Е 1100 ускорява процеса на ферментация.

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиИзследванияЛеченияСоциални грижиНовиниАлт. медицинаСпортХранене при...