Е953 - Изомалт (Isomalt)
Изомалтът е смес от два захарни алкохола - глюко-манитол (GPM) и глюко-сорбитол (GPS).
Изкуствено се произвежда от захароза, по-точно от нейния продукт изомалтулоза, чрез добавянето на определени ензими и водород.
Употреба
Изомалт се използва като подсладител, против слепване и кристализиране в бонбони, карамел, дъвки, шоколади, сладолед, печива, мюсли, плодови сладка, замразени и пушени риби, конфитюри, бебешки сухи млека, сиропи за кашлица, мултивитамини, филмирани таблетки и др. Върху етикетите в Европейския съюз е обозначен като Е953.
Храносмилане и метаболизиране на изомалт
Само около 10% от приетия изомалт се усвоява от тялото под формата на глюкоза. Сорбитролът и манитолът преминават в тънките черва, а останалото - към дебелото черво, където се разгражда (ферментира) от добрите бактерии в газове и късоверижни мастни киселини, които частично се абсорбират в дебелото черво и се използват като храна от бактериите.
Хранителна стойност на 1 грам:
- калории = 2 ккал (което е с около 50% по-малко от захарозата);
- гликемичен индекс = 9;
- нетни въглехидрати = 0 грама;
- сладост, спрямо захарозата = 55%.
Ползи
|
Негативни ефекти
|
Физични свойства
- Представлява бял кристал без миризма;
- 55% по-сладък в сравнение със захарозата, бавно се разтваря в устата и има лек охлаждащ ефект;
- Ниска хигроскопичност - не абсорбира лесно влагата от въздуха при относителна влажност 85%;
- Разтворим във вода при 25 градуса, слабо разтворим в етанол;
- Точка на топене = 145-150 градуса;
- Разлага се при температура по-висока от 160 градуса;
- Изомалтът е без глутен и е ядлив.
nutrientsreview.com
Коментари към Е953 - Изомалт (Isomalt)