Ядки кола – същност, полезни и вредни свойства
Кола е вечнозелено дърво, чиито плодове са с размери, достигащи 5 сантиметра. Във всеки от тях има по около 10 ароматни семена, които всъщност са ядките на растението. Ако опитвате за първи път, ще ви се сторят горчиви, но с вкуса се свиква бързо. Ядките са важна храна в много западноафрикански страни. Ценят се поради ефектите си като стимулант на централната нервна система. Съдържанието на кофеин в тях е три пъти по-високо от това в зърната кафе.
Ядките могат да се консумират пресни или изсушени. Когато се изсушат, вкусът им става по-мек, а ароматът им наподобява на индийско орехче. Те са хранителни, бързо ободряват и повишават тонуса. Използват се при направата на разхладителни и енергийни напитки, също като хранителна добавка. Смлени се добавят към печива и шоколад.
Кола ядките се включват в диети за отслабване като средство за намаляване на апетита и за повишаване на жизнения тонус. Резултатите от проведени изследвания показват, че след изяждането на 2-3 ядки човек се чувства сит в продължение на 5-8 часа.
Хранителен състав на ядките кола
В пресните семена на плода се съдържат вода, целулоза, нишесте, протеин, дъбилни вещества, етерично масло, мазнини, кофеин (2-3,5%), също по-малки количества теобромин (1,0-2,5 %) и теофилин. Стимулиращият ефект се дължи на съчетанието на кофеин и теобромин в тях.
Полезни свойства на ядките кола
Ядките кола са посочени като безопасни за консумиране от човека. Екстрактът от ядката се използва като естествен ароматизант за храни.
Полезните и лечебни свойства на ядките кола са много. Те са уникален енергиен стимулатор, благодарение на високото съдържание на кофеин, както вече казахме.
Изследвания показват, че съдържащите се вещества в продукта могат да допринесат за по-добра работа на мозъка, повишена концентрация, по-ясни мисли, подпомага се пълното избавяне от сънливост и умора.
В Судан плодовете на растението кола активно се използват за медицински цели. Приемат се при главоболие, дизентерия и изтощение. Високите дози кофеин помагат за облекчаване дори на родилни болки.
Учените потвърждават благоприятния ефект на ядките при понижаване на кръвното налягане, лечение на хепатит и ревматизъм, застойна сърдечна дейност (характерна за старите хора), венерически болести, различни инфекции на отделителната система.
За медицински цели обикновено се прилагат екстракт или настойка от продукта. Екстрактът е натурален диуретик и бронходилататор (премахва спазмите на бронхите по време на астматични пристъпи).
Ядките са полезни също при лечението на така наречената функционална диария.
В продължение на хиляди години хората от някои африкански племена смятат, че дъвченето на няколко ядки кола преди всяко хранене, ще подобри храносмилателните процеси в организма.
Разбира се, мненията относно ползата и вредата на ядките кола са различни. Според някои учени те са по-скоро опасни, защото човек привиква да ги дъвче, а това би могло да доведе до пълен отказ от храна.
Ядките намират приложение и в козметиката, като се употребяват под формата на прах, който се добавя в съответните продукти. Така се подпомага регенерирането на кожата, стимулирането на клетъчната активност, подобряват се растежът на косата и ноктите.
Вредни свойства на ядките кола
Понякога се наблюдават странични ефекти след употребата на ядките или продукти, които ги съдържат.
В състава на кола ядките влиза и канцерогенното вещество N-нитрозо, поради което не трябва да се прекалява с консумацията им.
Може да възникне стомашно разстройство, включително киселини, гадене и повръщане, вследствие на прекомерно производство на стомашна киселина.
Възможно е безсъние, поради стимулирането на нервната система, също повишено артериално налягане, треперене на ръцете при непрекъсната употреба.
Както много ядки, и тези могат да бъдат причина за появата на алергична реакция. Най-разпространените симптоми са: болки в стомаха, гадене, диария, хрема и запушен нос, сърбеж по кожата, раздразнения в устната кухина, учестено сърцебиене и затруднено дишане; в най-тежките случаи се стига до анафилактичен шок.
Хората със сърдечни заболявания и повишена тревожност, също тези, които са изкарали инсулт, не трябва да консумират плодовете кола или продукти със съдържание на кофеин. Същото важи за бременни жени и пациенти, приемащи антидепресанти.
edaplus.info; healthline.com
Снимки: flickr.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 6 мл. |
Белтък | 7,9 гр. |
Мазнини | 0,1 гр. |
Въглехидрати | 5,2 гр. |
Калории | 150 кал. |
Коментари към Ядки кола – същност, полезни и вредни свойства