Начало Хранене Групи храни и ястия Ядки и семена Ядки кола

Ядки кола

Ядки кола - изображение

Кола е вечнозелено дърво, чиито плодове са с размери, достигащи 5 сантиметра. Във всеки от тях има по около 10 ароматни семена, които всъщност са ядките на растението. Ако опитвате за първи път, ще ви се сторят горчиви, но с вкуса се свиква бързо. Съдържанието им на кофеин е три пъти по-високо от това в зърната кафе.

Ядките може да се консумират пресни или изсушени, те са хранителни, бързо ободряват и повишават тонуса. Използват се при направата на разхладителни и енергийни напитки, също като хранителна добавка. Смлени се добавят към печива и шоколад.

Кола се включват в диети за отслабване като средство за намаляване на апетита, за повишаване на жизнения тонус. Резултатите от проведени изследвания показват, че след изяждането на 2-3 броя човек се чувства сит в продължение на 5-8 часа, телесната маса започва да намалява. С тази цел се препоръчва ядките (пресни или сушени) просто да се дъвчат.

ядка


Полезни свойства на ядките кола

В пресните семена на плода се съдържат вода, целулоза, нишесте, протеин, дъбилни вещества, етерично масло, мазнини, кофеин (2-3,5%), също по-малки количества теобромин (1,0-2,5 %) и теофилин. Точно на съчетанието на кофеин и теобромин се дължи стимулиращият ефект.

В състава на ядките влиза и канцерогенното вещество N-нитрозо, поради което не трябва да се прекалява с консумацията им.

Въпреки това, полезните и лечебни свойства на ядките кола са много. Те са уникален енергиен стимулатор, благодарение на високото съдържание на кофеин, както вече казахме.

Изследвания показват, че веществата в продукта може да допринесат за по-добра работа на мозъка, да се повиши концентрацията, мислите стават по-ясни, подпомага се пълното избавяне от сънливостта и умората.

В Судан плодовете на растението кола активно се използват за медицински цели. Приемат се при главоболие, дизентерия и изтощение. Високите дози кофеин помагат за облекчаване дори на родилни болки.

Учените потвърждават благоприятния ефект на ядките при понижаване на кръвното налягане, лечение на хепатит и ревматизъм, застойна сърдечна дейност (характерна за старите хора), венерически болести, различни инфекции на отделителната система.

ядка

За медицински цели обикновено се прилагат екстракт или настойка от продукта. Екстрактът е натурален диуретик и бронходилататор (премахва спазмите на бронхите по време на астматични пристъпи).

Ядките са полезни също при лечението на т.нар. функционална диария.

Хората от някои африкански племена ги дъвчат хиляди години преди всяко хранене, смятайки, че това ще подобри храносмилането им.

Разбира се, мненията относно ползата и вредата на ядките кола са различни. Според някои учени те са по-скоро опасни, защото човек привиква да ги дъвче, а това би могло да доведе до пълен отказ от храна.

Ядките намират приложение и в козметиката, като се употребяват под формата на прах, който се добавя в съответните продукти. Така се подпомага регенерирането на кожата, стимулирането на клетъчната активност, подобрява се растежът на косата и ноктите.

 ядка

Опасни свойства на ядките кола

Понякога се наблюдават странични ефекти след употребата на ядките или продукти, които ги съдържат.

Може да възникне стомашно разстройство, включително киселини, гадене и повръщане, в следствие на прекомерно производство на стомашна киселина.
Възможно е безсъние, поради стимулирането на нервната система, също повишено артериално налягане, треперене на ръцете при непрекъсната употреба.

Както много ядки, и тези може да бъдат причина за появата на алергична реакция. Най-разпространените симптоми са: болки в стомаха, гадене, диария, хрема и запушен нос, сърбеж по кожата, раздразнения в устната кухина, учестено сърцебиене и затруднено дишане; в най-тежките случаи се стига до анафилактичен шок.

Хората със сърдечни заболявания и повишена тревожност, също тези, които са изкарали инсулт, не трябва да консумират плодовете кола или продукти със съдържание на кофеин. Същото важи за бременни жени и пациенти, приемащи антидепресанти.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: poleznenko.ru; edaplus.info
Снимки: edaplus.info; poleznenko.ru; polzavred.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода6 мл.
Белтък7,9 гр.
Мазнини0,1 гр.
Въглехидрати5,2 гр.
Калории150 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиБотаника