Чомпу (розова ябълка)
Чомпу е екзотичен плод, познат още като розова ябълка, ямбоза, малайска ябълка. Родом е от Източна Индия. Формата му е крушовидна, няма костилка, обвивката е розова, а месестата част е бяла. Визуално и като текстура плодът наподобява ябълка. Охладена, неговата вътрешност е прекрасно средство за утоляване на жаждата. Срещат се и разновидности в бял, зелен и червен цветове. Обикновено, колкото по-светло е обагрянето, толкова по-сладък е плодът. Той зрее от април до юни.
Полезни свойства
Чомпу е разпространен продукт в страните, в които вирее (Централна и Южна Америка, от Южно Мексико до Перу, Антилски, Бахамски и Бермудски острови, Ямайка и други). Използва се активно в тяхната народна медицина. Отвара от кората на плода се употребява като укрепващо средство при чревни разстройства, отвара от корена на дървото е прекрасен диуретик. Сокът от листата на розовата ябълка се използва в козметиката, може да се прилага в качеството на лосион за лице. Месестата част и семената на плода, листата и кората притежават антимикробно действие, използват се за регулиране на кръвното налягане и при лечение на простудни заболявания.
В Индия плодът се използва за стимулиране на мозъчната дейност и при лечението на чернодробни заболявания. В Южна Америка се употребява при захарен диабет, ревматизъм, проблеми със зрението. От корените се приготвят отхрачващи, температуропонижаващи и диуретични лекове. Кубинската народна медицина използва чомпу за лечение на епилептични пристъпи.
Употреба в кулинарията
Вкусът на чомпу наподобява подсладена вода, а понякога просто вода без мирис и вкус. Плодовете се консумират пресни, задушават се със захар. От тях се приготвят сладка, желета, сосове и сиропи. Често половинките чомпу се пълнят със смес от ориз и месо, поливат се с доматен сос, подправят се с наситнен чесън и се пекат 20 минути. Правят е и консерви, като розовата ябълка се съчетава с други плодове.
От листата на растението се извлича етерично масло, кората на дървото е богата на танин.
Вреда и противопоказания
Плодът е противопоказен за консумация при индивидуална непоносимост към него.
foodandhealth.ru; edaplus.info
Хранителна стойност при 100гр.
Калории | 25 кал. |
Коментари към Чомпу (розова ябълка)