Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Черимоя

Черимоя

Черимоя - изображение

Черимоята е екзотичен плод, чиято форма може да бъде сърцевидна или конична. Дължината му варира между 10 и 20 сантиметра, ширината достига до 10 сантиметра. Месестата част на плода е ароматна и влакнесто кремообразна, а цветът й - бял. В нея има около 20 черни семена. Теглото на черимоята може да бъде от 0,5 до 3 килограма. Растението е познато още като "сладоледено дърво" (наименованието се дължи на консистенцията на плода, който в замразен вид наподобява сладолед; също така и заради нежния сладък вкус, служещ като добавка към ледения десерт), както и като златна перуанска ябълка.

Ако трябва да се опише вкусът на черимоята, то може да се каже, че той напомня едновременно на ананас, ягода, манго, папая, банан и течна сметана.

Полезни свойства

Плодовете на дървото черимоя съдържат множество полезни вещества: белтъчини, въглехидрати, фолиева киселина, калций, фосфор, желязо, тиамин, рибофлавин, глюкоза, фруктоза, захароза, целулоза, лигнин и пепсин, също органични киселини - лимонена и янтарна, витамин С.

Благодарение на идеалното съчетание между захари и киселини, плодовете се усвояват лесно от организма, хранителни са и много вкусни. Тяхната консумация нормализира стомашната киселинност, подобрява работата на черния дроб, подпомага отслабването.

Растението се използва и с лечебни цели. В него са открити вещества с висока антибактериална активност. Листата и стъблата му са богати на специфични алкалоиди - лириоденин, анонин, михелалбин и ретикулин. В листата и семената на черимоята има много етерични масла, които са прекрасни инсектициди. Спиртен разтвор на сока, извлечен от тези части на растението, убива въшките и други паразити. В тропиците екстракт от семената, стъблата и листата се използва в качеството на натурален репелент.

От кората и листата в Южна Америка приготвят успокояващ и отпускащ чай, който подобрява храносмилането и има лек слабителен ефект. В Индия смятат, че листата на черимоята предотвратяват развитието на тумори. Две лъжици счукани сушени плодове са отличен антидот при хранителни отравяния.


Вреда и противопоказания

В черимоята се съдържат големи количества захар и въглехидрати, затова хората, страдащи от диабет, следва да бъдат внимателни с консумацията на продукта. Други сериозни противопоказания не са известни. Разбира се, индивидуална непоносимост е възможно да има.

Трябва да се знае също, че семената във вътрешността на плода не се ядат, тъй като са отровни. От тях се приготвят противопаразитни средства и помагат при хранителни натравяния, но не експериментирайте сами да правите такива, освен ако не разполагате с точната и оригинална рецепта за това. Природата е помислила за човешката безопасност, като е създала семената изключително твърди, за да са невъзможни за консумация, но въпреки това се срещат хора, които искат да ги опитат. Абсолютно забранено е семките да се счукват, смилат, дъвчат и изобщо да се приемат.

Опасен за зрението е сокът от плода. Попадайки в очите, е възможно да доведе дори до ослепяване.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: tarragona-spain.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода79,5 мл.
Белтък1,65 гр.
Мазнини0,7 гр.
Въглехидрати15,5 гр.
Калории74 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

фолиева киселина, калций, фосфор, желязо, тиамин, рибофлавин, витамин С

ДРУГИ

Други полезниглюкоза, фруктоза, захароза, целулоза, лигнин и пепсин, също органични киселини - лимонена и янтарна

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаника