Чайот (мексиканска краставица) – полезни свойства на тропическия плод

Чайотът е растение от семейство Тиквови и вирее в тропическите зони на Америка, Африка и Азия. Произхожда от Мексико и е известно още като мексиканска краставица.
Приготвя се като зеленчук, но е плод с форма на круша, водниста консистенция и тиквен вкус. Съдържа много витамини, минерали и аминокиселини, затова намира широко приложение във фармацевтиката, козметиката и в кулинарията.
От него се приготвят кремове против акне, козметични продукти за коса и тяло и други. Чайотът влиза в състава на много хранителни добавки, бебешки пюрета и лекарства
Състав на мексиканската краставица
Тропическият плод е богат е на витамин B6, витамин C, цинк, витамин K, калий. Съдържа аланин, аргинин, фосфор, мед, манган, желязо, магнезий и е естествен източник на фолиева киселина, тиамин, рибофлавин и пиридоксин.
Чайот е предпочитан пред повечето плодове, защото съдържа хранителни влакнини, придаващи чувство за ситост и същевременно съдържа малко калории. Спомага при храносмилателни проблеми и допринася за добро здраве на целия организъм.
Полезни свойства на плода чайот
Антиоксиданти в чайота
Както много екзотични плодове, и чайот съдържа редица антиоксиданти, които са много важни за здравето ни, тъй като предпазват тялото от оксидативния стрес и възпаленията.
Антиоксидантите в чайота са кверцетин, мирикетин, морин и каемпферол. От тях най-големи количества има от мирикетина, който притежава силни антиракови, антидиабетни и противовъзпалителни свойства.
Антиоксидантите и витамините поддържат естествения имунитет, предпазват от развитието на инфекции.
Поддържа здравето на сърцето
Към полезните свойства на чайот трябва да добавим и грижата за сърцето. Консумирането на плода подобрява някои рискови фактори, свързани със сърдечните заболявания, като високо кръвно и холестерол. Изследвания показват, че съединения в чайота действат за нормализирането на кръвното налягане и намаляването на холестерола.
Фибрите в мексиканската краставица (в един плод се съдържат около 14% от дневните нужди на човек) подпомагат здравето на сърцето.
Контролира кръвната захар
Чайот е с ниско съдържание на въглехидрати и с високо на разтворими фибри, което помага за контрола на кръвната захар.
Поради липсата на много въглехидрати, рискът от рязко покачване на кръвната захар се намалява значително. Фибрите забавят храносмилането и усвояването на въглехидратите, така се понижава и кръвната захар.
Инсулиновата резистентност е състояние, което възниква, когато клетките станат по-малко чувствителни към инсулин – хормон, който регулира нивата на кръвната захар. Това води до прогресивно по-високи нива на кръвната захар и в крайна сметка може да се стигне до развитие на диабет.
Изследвания показват, че съединения в чайота увеличават чувствителността на клетките към инсулина.
Подобрява състоянието на кожата
Консумацията на мексиканска краставица забавя стареенето и се грижи за хидратацията на кожата. Антиоксидантите се борят със свободните радикали и понижават ефектите, които те нанасят на тялото, запазвайки кожата по-млада.
Поддържа функцията на черния дроб
Екстрактът от чайот влияе положително върху черния дроб и намалява омазняването му. Това сочи изследване, проведено върху плъхове, при които холестеролът и омазняването на черния дроб значително са се понижи след прилагане на екстракта от плода. Необходими са още проучвания обаче, за да се затвърди ефекта на продукта и да може той да се прилага върху хората. Дотогава може спокойно да хапвате чайот, за да подобрите в известна степен здравето на черния си дроб.
Отслабване с чайот
Чайот има малко калории и много фибри – такава комбинация работи за по-бързото отслабване. Ако целите да намалите телесното си тегло, може да се доверите на мексиканската краставица, защото в един плод има само 39 калории и 4 грама фибри. Фибрите ще подсилят чувството на ситост, а малкото калории ще спомогнат за свалянето на теглото. Отслабването е цел на много хора, така че чайот добавя още един плюс към своите полезни свойства.
Подобрява храносмилането
Фибрите, антиоксидантите и растителните съединения в чайота подобряват храносмилането и се грижат за движението на червата, предпазвайки от запек и насърчавайки растежа на добрите бактерии.
Добрата чревна функция играе роля в предотвратяването на различни здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак на дебелото черво.
Как да консумирате чайот?
В кулинарията мексиканската краставица намира широко приложение. Използва се и сурова, и преработена. От нея се приготвят кремообразни разядки, смутита, пюрета, салати, пържени, печени и варени ястия.
Не забравяйте, че не бива да прекалявате с консумацията на тропическия плод. При обработка трябва да бъдете внимателни, тъй като кората на чайота съдържа множество бодлички. Ако се убодете на тях, ще изпитате чувство за изтръпналост.
Плодът може да откриете в хипермаркетите, както и в аптеките под формата на хранителни добавки.
ellasabe.com, healthline.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 60 мл. |
Белтък | 0.8 гр. |
Мазнини | 0.1 гр. |
Въглехидрати | 4.5 гр. |
Калории | 19 кал. |
Витамини и минерали
Витамин C, Витамин B6, калций, желязо |
Други
Други полезни | аланин, аргинин, фосфор, мед, манган |
Коментари към Чайот (мексиканска краставица) – полезни свойства на тропическия плод
За по-здавословен ефект приготвям мексиканската краставица овкусена с панировка и изпечена в тава със символично количество олио.