Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Тученица

Тученица

Тученица - изображение

Тученицата е градинско растение, което намира широко приложение в източната кухня. Съдържа много белтъчини, микроелементи, прекрасна добавка е към месо, използва се при направата на салати, пюрета. Различават се няколко вида тученица - зелена, златистожълта и широколистна.


История и разпространение

Още в Древен Египет растението се е използвало с лечебни цели, като листата и стъблата са се добавяли към ястията. В Древна Гърция тученицата е била по-скоро лекарство, отколкото храна, което се потвърждава от трудове на Хипократ. С билката са преборвали безсъние, лекували са рани, ухапвания от змии, чревни заболявания.
Плиний Стари описва растението като "задължително за употреба", а известният арабски лекар Авицена го смята за едно от най-важните естествени лекарства.

Традицията тученицата да влиза в състава на салатите и да се поднася като добавка към месото се пренася във Франция от римляните, а на Изток от персите. Днес растението вирее в Кавказ, Индия, Франция и средиземноморските страни.


Състав и свойства

Още от времето на Хипократ тученицата се използва за лечение и профилактика на бъбречни и чернодробни заболявания, в качеството си на заздравяващи раните средство. В китайската медицина със сок от растението лекуват очни проблеми.

Важно свойство на полезните листа е антибактериалното им действие срещу бактериите салмонела и шигела (причинители на дизентерия).

Тученицата съдържа лесно усвоими протеини, органични киселини (никотинова и оксалова), гликозиди, комплекс от витамини с високо съдържание на витамини С, РР, В1 и В2, каротин, минерални соли и микроелементи, флавоноид ликвиритин. Растението се използва в качеството си на диуретично и температуропонижаващо средства.

Външно се прилага под формата на компреси за лечение на гноящи рани.

Въпреки полезните си свойства, тученицата трябва да се приема умерено, както всеки един хранителен продукт. Достатъчно е да се консумират 100-150 грама пресни стръка дневно.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: lady.mail.ru
Снимка: neboleem.net

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък2 гр.
Мазнини0,31 гр.
Въглехидрати3,4 гр.
Калории20 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини С, РР, В1 и В2, каротин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиАлтернативна медицинаЗдравни съветиЛюбопитноБотаника