Сафрид
Сафридът има крехко вкусно месо без дребни кости. През лятото и есента някои видове съдържат до 15% мазнини.
Тази риба е богат източник на витамини В1, В2, В6, В9, А, С, Е, РР, съдържа мастна киселина Омега–3, която е основата на здравото сърце. В месото й има до 20% протеини и средно от 2 до 5% мазнини; също калций, магний, натрий, калий, фосфор, хлор, желязо, цинк, сяра, йод, мед, магнезий, хром, флуор, молибден, кобалт, никел.
Поради активния си начин на живот, сафридът не съдържа мазнини, затова той се препоръчва от диетолозите при нарушена обмяна на веществата, атеросклероза, хипертония, коронарна болест.
Противопоказания
Противопоказен е при индивидуална непоносимост към морски продукти. Освен това, сафридът не е подходящ за бременни жени, кърмачки и малки деца, защото тази хищна риба натрупва в месото си живачни съединения, които са изключително опасни в периода на формиране на нервната система.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 74.9 мл. |
Белтък | 18.5 гр. |
Мазнини | 5.0 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 119 кал. |
Витамини и минерали
витамини В1, В2, В6, В9, А, С, Е, РР; калций, магний, натрий, калий, фосфор, хлор, желязо, цинк, сяра, йод, мед, магнезий, хром, флуор, молибден, кобалт, никел |
Коментари към Сафрид