Саподила - полезни свойства
Саподилата е вечнозелено дърво, достигащо височина 15-20 метра. Цветовете му са малки и бели, а плодовете - кръгли или овални с диаметър 5-10 сантиметра като във всеки има по 10-12 твърди черни семена, месестата им част е жълтеникавокафява сочна и сладка.
Плодът е добре да се консумира в рамките на няколко дни след закупуването, защото по-късно променя мириса си. Препоръчва се да се яде добре узрял, тъй като зеления съдържа танин и млечен латекс (млечен сок), а тези вещества не са особено приятни на вкус.
Да се избират плодове с цяла неповредена кора, които са меки на допир.
Полезни свойства на саподила
Плодовете на растението съдържат 75-85% вода, до 23% въглехидрати, 0,6% белтъчини, 1,0% мазнини, 20% сурови влакна, а калориите са 70 ккал/100 г. Саподилата е богата на витамини А и С, растителен протеин, въглехидрати, желязо, калий и калций.
Може да се хапват в сурово състояние или от тях да се приготвят сладка, мармалади и други изделия.
В живите тъкани на дървото се съдържа млечен сок (млечен латекс), състоящ се от 25-50% растителен каучук, от който се правят дъвки, добавяйки захар, плодов сок, подправки и масла.
Саподилата се характеризира с противовъзпалителни, регенериращи, хранителни и овлажняващи свойства.
В 100 грама от продукта има 24,5 % аскорбинова киселина (от необходимата дневна доза за човека) и никакъв холестерол.
Въздействие на плода саподила върху организма:
- подобрява работата на храносмилателната система, премахва възпаленията и запека;
- нормализира дейността на сърдечно-съдовата система (благодарение на съдържанието на калий);
- укрепва имунитета (което се дължи на аскорбиновата киселина в състава);
- поддържа здравето на косата, зъбите и здравината на костите (за това допринася калцият в плода);
- повишава нивото на хемоглобина, бори се с анемията (за това помага желязото);
- зарежда организма с енергия, дава бодрост и сили (въглехидратите са причина);
- подхранва мозъка (дължи се на глюкозата в състава);
- предпазва очите от увреждане на ретината (ретинолът в плодовете допринася за това);
- антиоксидантите в саподилата унищожават свободните радикали;
- благодарение на хранителните влакна се извеждат токсините от организма;
- витамините от група В и ретинолът укрепват съединителната тъкан;
- артериалното налягане се регулира с помощта на магнезия и калия в плодовете;
- подобрява се качеството на съня, безсънието се повлиява благоприятно;
- изравнява се цветът на лицето;
- възстановява се структурата на сухите и увредени коси.
Маслото от плодовете на саподила се използва в козметиката:
- за редовна грижа за мазна и нормална кожа на лицето и тялото, както от възрастни, така и от деца;
- при проблемна, склонна към дерматити кожа;
- за предотвратяване на раздразнена, сърбяща и лющеща се кожа;
- като допълнително средство за лечение на дерматити, включително себорейни;
- за укрепване на косата, особено суха и чуплива;
- за комплексно лечение на гъбични увреждания по кожата;
- в грижата за зачервените клепачи;
- препоръчва се за суха кожа;
- помага при изгаряния;
- изравнява цвета на кожата.
Маслото може да се използва като маска самостоятелно или в комбинация с други масла, също като базово за създаването на смеси с етерични масла, за приготвянето на масажни и козметични продукти, за обогатяване на готови козметични средства (кремове, маски, шампоани, балсами и други).
Опасни и вредни свойства на саподила
Не са известни противопоказания на плода, но хората, които имат някакви алергии, както и страдащите от хронични заболявания, трябва да бъдат внимателни при консумацията му.
Поради високото съдържание на захари в екзотичното растение, заболелите от захарен диабет, следва да приемат саподилата в определени количества. Това е и причината тя да не е подходяща за желаещите да отслабнат.
edaplus.info; foodandhealth.ru; istella.ru
Коментари към Саподила - полезни свойства