Салак (змийски плод)
Вероятно консумирането на продукт с името змийски плод не е съблазнително, но в някои части на света, той е много популярен.
Салак е името на палма, която расте в Индонезия и част от Южния пасифик. Култивира се заради плодовете, които растат близо до основата на дървото.
Формата им наподобява смокиня, а обвивката им, червеникава и люспеста, е и причината да бъдат оприличавани на змия.
Вътрешността на плода е като скилидки чесън, а в тях се крие твърда семка. Почиства се, като се отчупва горния край на плода, а след това с пръсти лесно се обелва. Вкусът е леко кисел и стипчив, а текстурата като на ябълка.
Съществуват около 30 различни сорта на плода, но те се препокриват до голяма степен в хранителния си профил, а основната им разлика е във вкуса и текстурата.
Хранителна стойност
В 100 грама плод се съдържат:
- 368 калории;
- 0,8 грама протеини;
- 12,1 грама въглехидрати;
- 0,4 грама мазнини;
- 38 милиграма калций;
- 18 милиграма фосфор;
- 3,2 милиграма желязо;
- 8,4 милиграма витамин С;
- 86 грама вода.
Ползи за здравето
Плодът салак съдържа много витамини и минерали - в състава му влизат протеини, бета-каротин, витамин С, калций, фосфор, желязо и въглехидрати - все полезни вещества за тялото. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, който предотвратява сърдечносъдови заболявания и намалява риска от инсулт. В салака има 5 пъти повече бета-каротин, отколкото в динята.
Грижа за очите
Плодовете салак се считат за много полезни за зрението. Според проучвания на здравни специалисти бета-каротинът (за който вече казахме, че е част от змийския плод) се грижи за здравето на очите. Знаете, че морковите са една от храните, подходящи за грижа за очите. Е, може да обогатите менюто си, като включите в него и салак. По този начин спокойно ще си набавите нужните количества бета-каротин.
Нещо специфично, за което помага салакът, е борбата с късогледството. Съдържащят се витамин А, е храна за очите и пряко въздейства върху късогледството.
Грижа за стомаха
Салакът е плод, пълен с въглехидрати, бета-каротин, калций, танин, флавоноид и сапонин. Тези хранителни вещества са от голямо значение за здравето ни. Танинът помага при диария и подобрява храносмилането.
Подобрява паметта
Благодарение на високите количества калий и пектин, салакът подобрява мозъчните функции и паметта.
Контролира кръвната захар
От обелката на плода може да се приготвя чай, който помага за регенерацията на клетките в панкреаса, което спомага на контрола на кръвната захар и диабета. Освен това в чая се съдържа и птеростилбелен, който е средство за понижаване на кръвната захар.
Поддържа сърдечното здраве
Калият в плода се грижи за здравето на сърцето. Високото количество антиоксиданти и минерали се грижи за правилното функциониране на сърдечносъдовата система и спомага за поддържане на водния баланс на организма.
Насърчава цялостното здраве на организма
Змийският плод е пълен с антиоксиданти, витамини и минерали, които помагат на правилното функциониране на тялото. Антиоксидантите се борят с уврежданията от свободните радикали, едни от основните виновници за раковите образувания.
Помага при отслабване
Поради високото съдържание и на фибри, и антиоксиданти, салакът е подходящ за хранене, когато сте на диета за намаляване на телесното тегло. Той има калций и въглехидрати и осигурява необходимата енергия на тялото. Чаят също е полезен за редуциране на килограмите.
Противопоказания
Макар че змийският плод изобилства от полезни вещества, които са от ключово значение за здравето на тялото, то има някои случаи, в които не бива да се консумира, защото противопоказанията са повече от ползите.
- Язва - ако страдате от язва, избягвайте да консумирате плода, тъй като съдържа много протеини, фибри и въглехидрати, които се усвояват бавно. Салакът ще остане дълго време в стомаха и следователно ще се отделя повече киселина за усвояването му, което не е подходящо за хора с язва.
- Запек - както вече споменахме, плодът действа при диария. Така че ако страдате от запек, избягвайте консумацията на плода.
- Тиф - тиф е сериозно заболяване на храносмилателната система, причинено от бактерия Salmonella Typhi, която се разпространява чрез замърсени вода, храна и чрез изпражненията на заразен човек. Съдържанието на фибри в змийския плод влошава състоянието при коремен тиф, затова ако сте заразени с бактерията, се консултирайте с лекар винаги преди да консумирате нещо ново и непознато.
thesnakefruit.com, healthbenefitstimes.com, organicfacts.net
Коментари към Салак (змийски плод)