Рогат пъпеш (Кивано)
Рогатият пъпеш, известен още като бодлива краставица, бодлив пъпеш, африканска краставица или кивано, е член на семейството на краставиците и пъпеша. Този екзотичен плод произхожда от Африка, но се отглежда на най-различни места по целия свят. Познат е също като африканска рогата краставица, желиран плод и английски домат. Има вкус, наподобяващ краставица. Някои хора го оприличават като среден между банан и киви.
Кивано (Cucumis metuliferus) е екзотичен странно изглеждащ плод от централните и южните райони на Африка. Когато узрее, плътната му външна обвивка е ярко оранжева и покрита с малки бодли или рогца. Вътрешността съдържа желатиново, зелено или жълто вещество, в което има множество ядливи семена. Кивано не е плод, който може лесно да откриете на щанда с плодове.
Здравни ползи
1. Съдържа голямо разнообразие от хранителни вещества
Рогатият пъпеш съдържа редица витамини и минерали, много от които играят важна роля в способността му да влияе положително върху здравето.
В един плод кивано, който тежи около 209 грама, има едва 92 калории и много полезни микроелементи:
- витамин C:18%
- витамин A:16%
- витамин B6:7%
- магнезий: 21%
- желязо: 13%
- фосфор: 8%
- цинк: 7%
- калий: 5%
- калций: 3%
*Процентите са на база минималната дневната потребност.
Пъпешът кивано се състои главно от вода. Има относително ниско съдържание на калории, въглехидрати и мазнини.
2. Осигурява мощни антиоксиданти
Африканската краставица съдържа няколко мощни антиоксиданта, някои от които са самите хранителни вещества. Антиоксидантите са съединения, които се намират в определени храни и могат да предпазят от клетъчно увреждане, причинено от оксидативен стрес в тялото.
Окислителните реакции са нормална част от човешкия метаболизъм, но твърде много окислително напрежение може да доведе до възпаления и нарушена клетъчна функция с времето. Можете да сведете до минимум тази потенциална вреда, като осигурите на тялото си адекватен прием на храни, богати на антиоксиданти, като кивано пъпеш.
Основните антиоксиданти в африканския плод са витамин C, витамин A, цинк и лутеин. Заедно тези вещества намаляват възпалението и предотвратяват хронични заболявания, като диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак.
Ядливите семена, които се намират в пулпата на плода, осигуряват витамин E, който също има антиоксидантни свойства.
3. Насърчава производството на червени кръвни клетки
Пъпешът кивано е добър източник на желязо. Осигурява около 13% от дневните нужди. Червените кръвни клетки съхраняват вещество, съдържащо желязо, наречено хемоглобин, което се използва за транспортиране на кислород през тялото.
Необходимо е адекватно снабдяване с желязо, за да може тялото да произвежда достатъчно здрави червени кръвни клетки.
Растителните източници на желязо, като пъпеш кивано, съдържат форма на минерала, известна като безхемово желязо. Тази форма не се усвоява толкова ефективно, колкото желязото от животинските източници.
Свързването на нехемовото желязо с витамин C увеличава скоростта на усвояването му. Африканският плод доставя и значително количество от този витамин, което може да подобри усвояването на желязото, присъстващо в плода, като го направи по-ефективно в подпомагането на производството на червени кръвни клетки и транспорт на кислород.
4. Подпомага контрола на кръвната захар
Африканският плод има нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвиква значителен скок в кръвната захар, след консумацията.Той е богат източник на магнезий - минерал, който пряко участва в метаболизма на глюкозата (захарта) и инсулина. Според едно проучване екстрактът от пъпеш кивано значително намалява кръвната захар при болни от диабет плъхове, но не и при животни с нормални нива на кръвна захар. Необходими са още изследвания, за да се определи дали този плод влияе на кръвната захар при хората.
5. Поддържа тялото хидратирано
Често се смята, че само водата е синоним на хидратация. Електролити, като калий, магнезий и натрий, са необходими за поддържане на хидратация. Кивано е съставен от около 88% вода и съдържа въглехидрати и електролити, което го прави идеален за повишаване на хидратацията. Консумирането му през горещите летни дни или след енергични упражнения може да поддържа човек добре хидратиран през целия ден.
6. Подобрява настроението
Пъпешът кивано съдържа магнезий и цинк - два минерала, които са тясно свързани с психичното здраве и поддържането на функциите на мозъка. Също така те участват в производството на невротрансмитери, които влияят на настроението и са свързани с някои разстройства, като депресия и тревожност.
7. Други потенциални ползи
Има много малко изследвания, които са фокусирани конкретно върху ефекта на този екзотичен плод върху човешкото здраве. Въпреки това, много от хранителните вещества, които плодът съдържа, са известни в поддържането на системите в тялото.
- Пъпешът кивано осигурява хранителни вещества, като магнезий, витамин C и цинк, които поддържат костното ремоделиране и здравината на костите.
- Витамин C и водата в рогатия пъпеш могат да помогнат за производството на колаген, заздравяването на рани, предпазването от слънчеви вреди и по-здрава кожа.
- Африканският плод е богат източник на магнезий и калий. Тези два минерала могат да намалят възпалението, да предотвратят натрупването на артериална плака и да помогнат за регулиране на кръвното налягане.
- Хранителните вещества, които се съдържат в плода - витамин C, цинк, желязо и магнезий - са жизненоважни за поддържане на здрава имунна система.
Как се консумира?
Африканската краставица изглежда като нещо, което по-скоро не се консумира, отколкото на плод, годен за ядене. Въпреки това тя е напълно годна за консумация. Външната кора е дебела и покрита с миниатюрни шипове. Преди да узрее, е тъмнозелна, но в процеса на узряване става кремава на цвят.
Външната кора на плода е годна за консумация, но много хора предпочитат само вътрешността му, която е пълна със семена. Мнозина ядат и семената, тъй като голямото им количество затруднява изваждането им от пулпата. Ако желаете да изядете кората, първо трябва да премахнете шиповете.
Вкусът на рогатия пъпеш е мек и леко сладък, подобен на близкия му роднина - краставицата. Когато е много узрял, може да има лек вкус на банан.
Най-лесният начин да ядете пъпеш кивано е да го срежете през средата и с лъжица да хапвате директно от плода. Някои хора го подсоляват или подслаждат, за да подобрят вкуса му. Може да го консумирате пресен или варен, да приготвите смутита с пулпата на плода или да го приемате в комбинация с кисело мляко, гранола или сладолед. Много добро допълнение е към сосове и дресинги.
Противопоказания
1. Може да причини алергични реакции
Киваното е отличен източник на много хранителни вещества, като витамини, минерали, антиоксиданти, фитонутриенти, полифеноли, каротеноиди, флавоноиди, хранителни влакнини и други. Именно поради наличието им този плод осигурява редица ползи за здравето и красотата.
Установено е, че някои хора могат да са алергични към плода и трябва да избягват консумацията му. Често срещани алергични реакции, причинени от консумацията на рогатия пъпеш, са кожни обриви, сърбеж, подуване на устата, езика, устните и лицето и други.
Тъй като кивано принадлежи към семейството на краставиците, ако имате алергия към тях, твърде вероятно е да имате и към рогатия пъпеш.
2. Може да понижи кръвното налягане
Редовната консумация на умерено количество от рогатия пъпеш е много полезна за облекчаване на хипертонията или високото кръвно налягане, което е основен здравословен проблем, който засяга милиони хора по света и е основна причина за различни сърдечно-съдови проблеми. Калият в плода действа като естествен вазодилататор, което означава, че отпуска кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и по този начин осигурява облекчение от високото кръвно налягане или хипертония.
Въпреки че плодът е полезен за регулиране на високото кръвно налягане, препоръчително е да се яде в умерени количества. Калият, който се намира в него, може да понижи кръвното налягане до необичайно ниско ниво, което да доведе до хипотония.
3. Може да увеличи риска от хипогликемия
Установено е, че редовният и умерен прием на кивано е много полезен за пациенти с диабет и тези, които са изложени на риск от развитие на това заболяване, поради ниския му гликемичен индекс. Именно това гарантира, че отделя захарта в кръвта с бавна скорост и не причинява внезапен скок в нивата на кръвната захар.
Препоръчително е рогатият пъпеш да се консумира в умерени количества, понеже може да понижи много кръвната захар и да доведе до хипогликемия. Ако приемате диабетични лекарства, които имат същия ефект, тогава яденето на твърде много кивано може да влоши състоянието.
healthline.com; goodhealthall.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 3,7 гр. |
Мазнини | 2,6 гр. |
Въглехидрати | 16 гр. |
Калории | 92 кал. |
Витамини и минерали
вит. C, вит. A, вит. B6; магнезий, желязо, цинк, калий, калций, фосфор |
Други
Други полезни | фибри |
Коментари към Рогат пъпеш (Кивано)