Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Рамбутан

Рамбутан

от 23 окт 2019г., обновено на 04 яну 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
Рамбутан - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Рамбутанът (Nephelium lappaceum) е средно голям тропически плод, който се отглежда предимно в Индонезия, Малайзия, Филипините, Шри Ланка и други страни от Югоизточна Азия.

Името на плода идва от малайска дума за коса "rambut", която означава буквално "космат", именно поради това, че има космата червено-зелена черупка. На вид плодът често бива оприличаван на морски таралеж.

Рамбутанът расте на дърво, което може да достигне до 27 метра височина, ако вирее в тропически страни. Плодът е сроден с личи и лонган, с подобен на тях вид, когато се обели. Полупрозрачната му бяла вътрешност е с мек и сладък вкус, в средата й има семе.

Ползи за здравето

Рамбутанът е много хранителен и може да достави много ползи за здравето - от намаляване на тегло и по-добро храносмилане до повишена устойчивост на инфекции.

плодове рамбутан

1. Богат на хранителни вещества и антиоксиданти

Рамбутанът е богат на много витамини, минерали и полезни растителни съединения. Вътрешността му осигурява около 1,3-2 грама фибри на 100 грама и едва 75 калории. Подобно на това, което бихте си набавили от същото количество ябълки, портокали и круши.

Богат е на витамин C - мощен антиоксидант, който предпазва клетките на тялото от увреждане. Също така помага и за по-лесното усвояване на желязото. Консумирането на 5-6 рамбутанови плода ще задоволи 50% от дневните нужди от витамин C.

Плодът съдържа химичния елемент мед, който играе важна роля за правилния растеж и поддържането на клетките на костите, мозъка и сърцето. В него се съдържат и малки количества манган, калий, фосфор, магнезий, цинк и желязо.

2. Насърчава храносмилането

Рамбутанът може да допринесе за здравословното храносмилане поради това, че съдържа неразтворими и разтворими фибри.

Около половината от фибрите в плода са неразтворими. Те преминават през червата неразградени, ускорявайки предвижването на храната. Това води до по-малка вероятност от запек.

Разтворимите фибри в плода осигуряват храна на бактериите в червата. Тези бактерии от своя страна произвеждат късоверижни мастни киселини (ацетат, пропионат и бутират), с които хранят клетките в червата. Посочените мастни киселини могат също да намалят възпалението и да подобрят симптомите на нарушения на червата, като синдром на раздразненото черво, болест на Крон и улцерозен колит.

3. Помага при отслабване

Както повечето плодове, рамбутанът също може да предотврати напълняването и да насърчи загубата на тегло, поради ниското съдържание на калории - едва 75 на 100 грама. Може да ви засити за по-дълго и да намали вероятността от преяждане.

Разтворимите фибри се разтварят във вода и образуват подобно на гел вещество в червата, което помага за забавяне на храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Това допринася за намаляване на апетита и придаване на чувство за пълнота и ситост. В плода има голямо количество вода, което добре за хидратацията на организма.

4. Бори се с инфекциите

Витамин С, който се съдържа в плода, насърчава производството на бели кръвни клетки, от които тялото се нуждае, за да се пребори с инфекциите. Ако се приема твърде малко от този витамин, имунната система отслабва и организма става по-податлив на инфекции.

5. Други потенциални ползи

  • Намалява риска от рак: Няколко изследвания върху животни установяват, че съединенията в рамбутана могат да помогнат за предотвратяване на растежа и разпространението на раковите клетки.
  • Предпазва от сърдечни заболявания: Проучване върху животни установява, че екстрактите от кората от плода намаляват нивата на общия холестерол и триглицеридите при мишки с диабет.
  • Предпазва от диабет: Изследвания върху животни сочат, че екстрактът от кората на рамбутан може да повиши чувствителността към инсулин и да намали нивата на кръвната захар на гладно, както и инсулиновата резистентност.

Тези три допълнителни ползи са свързани със съединения, които се намират в кората или семената на рамбутана. Ефектите са наблюдавани само при животни, необходими са повече изследвания върху хора, за да се гарантират тези ползите.

Как се яде рамбутанът

Рамбутанът може да се закупи пресен, консервиран, под формата на сок или като конфитюр. За да сте сигурни, че плодът е узрял, цветът му трябва да бъде червен. Колкото по-наситен е цветът, толкова по-узрял е плодът.

Срежете рамбутана през средата, след което стиснете, за да излезе сладката му полупрозрачна вътрешност. В нея се съдържа голямо семе, което премахнете с нож. Отстранете и кората преди консумация. Може да използвате плода в салати, къри, пудинг или в сладоледи.

Противопоказания

Вътрешността на рамбутана се счита за безопасна за консумация от човек. Кората и семето му се пържат и използват за готвене предимно в азиатските страни, докато в Европа се избягва консумацията им. Проучвания върху животни съобщават, че кората може да бъде токсична, когато се приема редовно и в много големи количества.

Предполага се, че приемът на сурово семе има наркотични и аналгетични ефекти, които могат да причинят симптоми като сънливост, кома и дори по-тежки последствия, затова то задължително трябва да премине термична обработка. Печенето е единственият известен начин за противодействие на естествените наркотични свойства на суровите семена. Ясни насоки как правилно да се пече, за да стане безопасен за консумация от човека, няма.

Източник:

healthline.com
Снимки: pexels.com

5.0/5 3 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЖАН Д'АРСЕЛ АМПУЛИ HYDRATANTE INTENSE * 7
55.00лв. / 28.12 €

ЖАН Д'АРСЕЛ АМПУЛИ HYDRATANTE INTENSE * 7

ЖАН Д'АРСЕЛ HYDRATANTE ХИДРАТИРАЩ ГЕЛ С АЛОЕ ВЕРА 50 мл
51.00лв. / 26.08 €

ЖАН Д'АРСЕЛ HYDRATANTE ХИДРАТИРАЩ ГЕЛ С АЛОЕ ВЕРА 50 мл

Коментари към Рамбутан

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рамбутан
    www.framar.bg 
    на 13 September 2025 в 22:04
    Коментирайте "Рамбутан"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Плодове, ягодоплодни
  • Рамбутан
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Русенски интервенционални дни 2025 - престижен форум за съвременна интервенционална кардиологияРусенски интервенционални дни 2025 - престижен форум за съвременна интервенционална кардиология

Русенски интервенционални дни 2025 - престижен форум за съвременна интервенционална кардиология

от 12 сеп 2025г.Прочети повече
Фатални грешки на управляващите във ваксинационната политика срещу COVID-19 Фатални грешки на управляващите във ваксинационната политика срещу COVID-19

Фатални грешки на управляващите във ваксинационната политика срещу COVID-19

от 12 сеп 2025г.Прочети повече
Кога се налага операция на простата?Кога се налага операция на простата?

Кога се налага операция на простата?

от 12 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Добра майка ли съм - проучване на momfident.io

преди 16 дни, 6 часа и 27 мин.

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 59 дни, 8 часа и 46 мин.
Всички

АНКЕТА

Цветя, благотворителност или и двете за началото на учебната година

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НЕБРОВИДИН капсули * 20 ТИЙМПРО

ГРИЙН ФАРМАСИ БАЛСАМ С РЕПЕЙ ПРОТИВ КОСОПАД ЗА ВСЕКИ ТИП КОСА 300 мл

КОТ Д'АЗУР ELIXIR 57 KIRKE ПАРФЮМНА ВОДА 30 мл

ЛУМЕНЕ ВЕГАН ДЪЛГОТРАЕН ФОН ДЬО ТЕН С МИНЕРАЛЕН SPF30 STAY 3 MEDIUM 30 мл

АМЕРИКАН КРЮ ЗАВЪРШВАЩ СПРЕЙ 100 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МИКОМАКС капсули 150 мг * 1

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 сеп 2025г. в 16:55:38

УЛКАМЕД таблетки 120 мг * 56 KRKA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 сеп 2025г. в 16:52:28

ДОПЕЛХЕРЦ АКТИВ ИРИТАКОЛИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 сеп 2025г. в 16:51:41

БРОНХО - ВАКСОМ ЗА ДЕЦА прах за перорален разтвор 3.5 мг * 10 OM PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 сеп 2025г. в 16:49:50

ПЕРХИДРОЛ 100 мл. 12 %

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 сеп 2025г. в 16:48:23
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival